Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  instalace zasuvek z Velke Britanie
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: instalace zasuvek z Velke Britanie  (Přečteno 10579 krát)
Radim LANIK
« kdy: 20.03.2008, 14:40 »

Chtel bych mit v byte vsechny zasuvky s vypinacem. Mam pocit, ze na ceskem trhu nejsou k sehnani. Ve Velke Britanii je to naopak standard. Zni to dost silene, ale slo by podle ceskych norem pouzit v ceskem byte zasuvky z Velke Britanie?? Samozrejme s tim, ze bych si musel predelat privody ke spotrebicum. 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #1 kdy: 20.03.2008, 15:45 »

A není to trochu krkolomné, přičemž jedna zdánlivá výhoda přinese už jen samé nevýhody? Je opravdu nutné mít všechny zásuvky se spínačem? Není to jen proto, že jste někde něco viděl a tak bez hlubšího zamyšlení to chcete také? Jaký je opravdový důvod pro přítomnost spínačů?
Teoreticky si ve svém bytě můžete v podstatě namontovat (odborně) zásuvkový systém jaký chcete, ovšem za podmínky, že bude zajištěna ekvivalentní elektrická a provozní bezpečnost, jako se systémem naším v daném prostředí. V ČR však není schválen jiný zásuvkový systém pro běžné instalace a také by toto žádný odborník, montážní firma či projektant nespáchali, revizák jistě neposvětil. Na druhou stranu existují případy, kdy nadnárodní zahraniční firma, vybavující zde svoji pobočku svým dovezeným zařízením, požaduje montáž jejich zásuvkového systému, např. Schuko. Ale to má důvod trochu jinde, než u vypínače na zásuvce.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav 3
« Odpověď #2 kdy: 20.03.2008, 15:54 »

Zásuvky používané v GB nelze u nás používat, norma stanovuje pouze naše standardní zásuvky, nelze používat ani zásuvky typu Schuko(Německo ). Například zastupitelské úřady cizích zemí musí mít vyjímku, aby mohli mít osazené jejich zásuvky. Navíc pro zásuvky z GB by se musely vyměnit jističe, protože jsou cejchovány pouze na 13A. Jinak souhlasím, že to je zajímavý zásuvkový systém, v každé vidlici je ve fázovém přívodu pojistka. Jinak si dovolím poznamenat, že i v Británii se používají zásuvky, které odpínač nemají.
Miroslav Lampart
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #3 kdy: 20.03.2008, 15:54 »

A co takhle dvojrámeček a kombinaci vypínač/zásuvka? Existuje to od mnoha (ne-li skoro od všech) výrobců.
Václav 3
« Odpověď #4 kdy: 20.03.2008, 15:58 »

Vypínače mají cejchování pouze 10A, bylo by nutno vyměnit jističe u zásuvkových obvodů, na kterých by se tohle namontovalo a navíc by byly potřeba další úpravy - jsou potřeba dvě krabičky.
Václav 3
« Odpověď #5 kdy: 20.03.2008, 16:05 »

Ještě mi napadá další věc, ty britské zásuvky mají blokování, že nejdou zapnout, pokud v nich není nejprve vložena vidlice, což je výborný bezpečnostní prvek, ale těžko ho zajistí obyčejný vypínač, který zapne - pokud se na něj dostane - i hodně malé dítě
Miroslav Lampart
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #6 kdy: 20.03.2008, 16:23 »

To: Václav
... se vyrábějí i vypínače na 16A (většina je ale skutečně 10A, ale jištění tady neřešíme).
Taky bych navrhoval ještě jednu možnost, a to odstěhovat se do Anglie.
Jinak chci vidět, jak někdo se bude soukat pod stůj nebo za nábytek, aby si zapnul nebo vypnul zásuvku.

Nebo si myslíte, že je lepší mít zásuvky všechny vysoko a mimo nábytek, aby vám všude po zdi visely šňůry?
Václav 3
« Odpověď #7 kdy: 20.03.2008, 16:33 »

to Miroslav Lampart:
... existují vypínače 16A, to vím, ale nejsou to Tanga s rámečkem.
Jura Krikl
*

Brno

« Odpověď #8 kdy: 20.03.2008, 17:52 »

Vypínače mají cejchování pouze 10A, bylo by nutno vyměnit jističe u zásuvkových obvodů, na kterých by se tohle namontovalo a navíc by byly potřeba další úpravy - jsou potřeba dvě krabičky.
pane VaclaveIII. Na trhu jsou už i 16A vypínače a dvojrámečer, případně vicenasobný rameček už je taky více jako standartní věc
http://www.abb-epj.cz/catalog.asp?thema=3891&category=1374 - dvojpolový 16A
http://www.abb-epj.cz/catalog.asp?thema=6175&category=2790 - třípolový 16A
U jiných vyrobců se mi už nechce hledat v sortimentu.

Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
Václav 3
« Odpověď #9 kdy: 20.03.2008, 20:58 »

to Jura Krikl:
Díky za připomínku, já je znám, ale vůbec jsem si to neuvědomil, že vlastně sedí do řady v rámečku.
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
*

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.

« Odpověď #10 kdy: 21.03.2008, 00:04 »

...Ve Velke Britanii je to naopak standard...  
Ve Velké Británii to standard je, ale dovolím si tvrdit, že k ničemu. Protože by ten vypínač musel někdo vážně používat. V rodinách si uvedených vypínačů vůbec nikdo nevšímá. A ve školách také ne. Mám jednu vzpomínku na tento vypínač, kdy jsem potřeboval dobít laptop a dvou hodinách jsem si všiml, že mi někdo vypnul vypínač v zásuvce.

Při myšlence, že si předěláte celý dům na zásuvky jiné normy, mě napadá pouze to, že máte právo si ve vašem obydlí dělat co chcete. Jediné co nesmíte je někoho ohrozit.
Tedy pokud jste intuitivní člověk, dál si odpovíte sám  piskaci 

Elektrika NENÍ časopis!
Radim LANIK
« Odpověď #11 kdy: 21.03.2008, 08:39 »

Vsem moc  poklona  za pripominky a namety. Vse peclive prostuduji a zvazim. Opravdu diky vsem.
Lanik
Náhodný
« Odpověď #12 kdy: 21.03.2008, 10:23 »

Pro pan Dosbabu: ještě by to chtělo, pane kolego, uvést normu, zákon, či nařízení vlády, nebo vyhlášku o kterou se Vaše tvrzení opírá, že náš (nebo slovenský??) systém zásuvek je pouze tento schválen. Asi mě něco uniklo.
Diky.
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #13 kdy: 21.03.2008, 11:04 »

Pro kolega Dosbabu: ještě by to chtělo, kolego kolego, uvést normu, zákon, či nařízení vlády, nebo vyhlášku o kterou se Vaše tvrzení opírá, že náš (nebo slovenský??) systém zásuvek je pouze tento schválen. Asi mě něco uniklo.
Diky.
Uniklo:
http://elektrika.cz/data/clanky/pzsz040903/view

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
náhodný
« Odpověď #14 kdy: 21.03.2008, 14:46 »

Díky, co nejdřív si to projdu.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.018 sekund, 21 dotazů.