Proč se na obalu spotřebiče třídy II. objevilo 60V?

<< < (3/3)

dolac:
Citace: Martin Kys  19.05.2008, 21:23

Tyto antény mají mizernou kvalitu, kterou výrobce kompenzuje hodně aktivním dvoustupnovým zesilovačem. Pokud se takové zařízení umístí v blízkosti nějakého vysílače, zahltí se zesilovač v anténě a na vf výstupu je vysoká úroven signálu. Někdy je to při montáži konektoru dokonce cítit jako kopanec, při proladění TV se zobrazují různě našikmo a nahusto bílo černé pruhy na různých kanálech.
To snáď nemyslite vážne, že vás potrasie zosilnený VF signál z antény?
Máte vôbec predstavu aká maximálna úroveň VF signálu tam môže byť?
Výkonové zosilňovače v TV kábelových rozvodoch mávajú maximálne 120dBm, čo je 1Vrms. Anténny zosilňovač poľského typu môže mať na výstupe možno max. 90 až 100dBM, čo je cca 30mV až 100mV.
A keď už hovoríme o VF napätí, to vás nepotrasie ani pri 100tis. voltoch, nakoľko tieto prúdy tečú iba povrchom tela (viď pokusy s Tesla coils). Mám to osobne odskúšané.   

Václav 3:
Ještě mi napadá dnes již historická řada TV přístrojů TESLA Color 110 ST, 110 ST II, 424 a 429, která měla tzv. univerzální napájení (tj. bez síťového transformátoru) a anténní zdířky byly odděleny bezpečnostními kondenzátory. U těchto přístrojů anténní zdířka kopala docela silně, přístroje samozřejmě neměly videovstup a konektor pro nahrávání na mgf. byl oddělen transformátork em.

Martin Kys:
Citace: dolac  20.05.2008, 20:46

To snáď nemyslite vážne, že vás potrasie zosilnený VF signál z antény?
Máte vôbec predstavu aká maximálna úroveň VF signálu tam môže byť?
Výkonové zosilňovače v TV kábelových rozvodoch mávajú maximálne 120dBm, čo je 1Vrms. Anténny zosilňovač poľského typu môže mať na výstupe možno max. 90 až 100dBM, čo je cca 30mV až 100mV.
A keď už hovoríme o VF napätí, to vás nepotrasie ani pri 100tis. voltoch, nakoľko tieto prúdy tečú iba povrchom tela (viď pokusy s Tesla coils). Mám to osobne odskúšané.   

To co píšete platí v ideálním, teoretickém případě. V praxi mohou nastat různé případy rozdílů potenciálů nebo upadlých stínění, zpocených rukou a jiných naschválností. Pak jsou cítit vf dráždivé proudy, které nekopou ale pálí. Tímto opravuji svůj kopanec s "kopancem".  Většinou ale toto nastane když je někde chyba  .
 Taky to mám osobne odskúšané. 

dolac:
Citace: Martin Kys  20.05.2008, 23:18

To co píšete platí v ideálním, teoretickém případě. V praxi mohou nastat různé případy rozdílů potenciálů nebo upadlých stínění, zpocených rukou a jiných naschválností. Pak jsou cítit vf dráždivé proudy, které nekopou ale pálí. Tímto opravuji svůj kopanec s "kopancem".  Většinou ale toto nastane když je někde chyba  .
 Taky to mám osobne odskúšané. 

To čo vás kope (páli) nie sú žiadne VF prúdy. Je to sieťové napätie 50Hz. Antenný zosilňovač vám nedá ani jeden volt VF signálu, aj keby sa mal rozkmitať. Viete aký problém je urobiť vf vysielač o výkone 1W? A musíte mať na to zodpovedajúce výkonové tranzistory a nie to, čo je v ant. zosilňovači. A tak ako som už raz povedal, zopakujem:  VF nekope !!
Mal som v rukách niekoľko desiatok kV VF napätia. Ťahal som oblúk na 20cm ,  bolo to celkom príjemne, možno trochu ako mravčenie ale nič iné.       

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana