Proč se na obalu spotřebiče třídy II. objevilo 60V?
JJoseff:
... ohledně přístrojů dvojité izolace.
Nedávno se mi stalo, že zákazník cítil na videu + dvd el. napětí.
Když jsem to proměřoval tak jsem zjistil že na kostře spotřebiče je 60V.
Máte někdo s tímto zkušenosti?
Přece když je dvojitá izolace tak kostra musí být úplně oddělena.
Jaroslav Ferst:
To je úplně normální jev, pokud není přizemněný plášť koaxiálu, kterým je do vstupu videa přivedený signál z antény. Něco se naindukuje kapacitně ze síťových zdrojů, něco pronikne z anténního konektoru TVP (má také síťový zdroj), a, když se to dobře sejde, naprázdno tam lze naměřit běžně i kolem 100V. On totiž vstupní odpor voltmetru bývá vysoký, tak na něm zůstane největší podíl toho napětí.
Proud však normálně nebezpečný být nesmí (pouhé zatížení rukou musí naměřenou hodnotu napětí výrazně snížit), ale to lze změřit.
Obvykle to znamená, že anténa není ani provozně přizemněná, což v pořádku není.
Adam Pramuka:
súhlasím s kolegom a doplnil by som, že na takéto časti elektrospotreb ičov sa skutočne môže dostať či už kapacitnou alebo induktivnou väzbou s časťami pod napätím značný el. náboj. Výrobcovia zvyčajne montujú pod plastové kryty este vodivé fólie, ktoré sú spojené buď s ochranným vodičom siete, alebo s tkz. umelou nulov, ktorá je elektrickým stredom odrušovacích kapacít alebo je to vyvedené na svorku na obale prístroja, ktorá sa má dodatočne uzemniť. záleží od triedy ochrany spotrebiča. prirodzene veľkým problémom je prenos rušivých signálov zo silnoprúdových vedení a spotrebičov na časti slaboprúdovej a oznamovacej techniky, ako ste už uviedli napr. STA , vdedy je vhodné použiť kapacitný filter na odfiltrovanie týchto signálov
hup:
Dnes se mi podařilo odhalit ten samý "záhadný" jev. Malujeme, takže jsem měl rozpojeno všechno možný... Když jsem to dával dohromady, spojoval rozbočovač s koaxem a zároveň se dotýkal Cu rozvodu topení, cítil jsem že "probíjím". Říkám divný. Vzal jsem měřák a naměři 50V. Jsem z toho pako a proto pátrám a tady jsem narazil na stejnej problém. mohu teda zůstat v klidu a nehledat nikde nějako vážnou závadu na el.rozvodu nebo spotřebičích (video, TV, set top)??
A jakým způsobem případně uzemnit anténu??
Díky za info
Václav 3:
to Hup:
Bylo by dobré napsat, jestli bydlíte ve vlastním domku nebo v bytě v činžovním domě. Podle toho lze pak něco poradit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana