Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Jak je to s DPH na pevně instalované spotřebiče?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak je to s DPH na pevně instalované spotřebiče?  (Přečteno 6117 krát)
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 03.02.2008, 23:04 »

Po novelizaci zákona o dani z přidané hodnoty není jednoznačné v jaké výši se účtuje DPH u pevně připojených spotřebičů. Tj. ohřívače TUV, svítidla, sporáky, do kuchyňské linky vestavěné myčky a podobně. Při dotazu ma ministerstvo financí bylo odpovězeno, že mi podají rozklad za 10. 000,- Kč a nyní pozor je to jenom pro jedno zařízení, takže sporáky 10.000,-,  svítidla 10.000,- atd. Navíc bych tento rozklad nesměl nikomu dát, protože by prý platil pouze pro mne. Vidím v tom další byznys státních orgánů. Místo, aby zákon byl jasný, uděláme jej zmatečný a buteme rýžovat na dotazech. Zajímaly by mne Vaše skušenosti s DPH u těchto spotřebičů. Tj. zda 9% nebo 19%.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Alin
*

« Odpověď #1 kdy: 04.02.2008, 17:26 »

Při dotazu ma ministerstvo financí bylo odpovězeno, že mi podají rozklad za 10. 000,- Kč a nyní pozor je to jenom pro jedno zařízení, takže sporáky 10.000,-,  svítidla 10.000,- atd. Navíc bych tento rozklad nesměl nikomu dát, protože by prý platil pouze pro mne.

To je zase všivárna. No ale konec konců když se kouknou na výplatní pásku tak tam jsou peníze nás daňových poplatníků tak ať si vyberou libovolný měsíc a řeknou si třeba, leden=sporák, únor=svítidla,.... a je vyřešeno k oboustranné spokojenosti.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #2 kdy: 04.02.2008, 18:18 »

Navíc bych tento rozklad nesměl nikomu dát, protože by prý platil pouze pro mne.

A vůbec největší legrace by byla, když jsou ty papíry tajné, kdyby každému za to výpalné vydávali výklady odlišné.  Škleb

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
Hynek Bureš
OSVČ
*

projektant elektro nn, vn, slaboproudy

« Odpověď #3 kdy: 04.02.2008, 19:08 »

A pak že nejasné a drahé jsou jenom naše normy  Smích
Ale vážně - jestli si dobře vzpomínám, tak v tom zákoně je to napsáno celkem jasně a vyšla k tomu řada výkladů a komentářů. Závěr je asi takový: Pokud faktura zní nějak jako "Vestavba bytové jednotky v podkroví" nebo "Stavba rodinného domu" případně "Stavební úpravy spojené se změnou užívání provozovny na byt 1+1",  v určitých případech i "Rekonstukce bytu..." (ale zde už bych byl opatrný),  a současně je adresována na stavebníka (nikoliv na generálního dodavatele stavby),  pak je sazba DPH 9%. Rozhodně se to netýká vestavných kuchyňských spotřebičů (z vyjmenovaných snad jedině boiler). Jinak NE

Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
Petr Doležal
*

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #4 kdy: 04.02.2008, 20:03 »

Kdybych takovou odpověď  měl písemně, tak už to je V občanském judu. Za takové peníze si mohou akorát nechat radit obchodníci s lihem nebo topnými oleji.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jaroslav Klinský
*

« Odpověď #5 kdy: 04.02.2008, 23:56 »

Byl jsem v lednu na školení o DPH - pro mne samozřejmě byly nejdůležitější údaje, které se týkaly nižší sazby DPH. Dostal jsem tam podklady, kde byly řešeny tyto změny. Pominu zde definice bytového domu, rodinného domu a bytu. Podstatné je, že snížená sazba se vztahuje na opravy, rekonstrukce i modernizace veškerých bytů, bytových a rodinných domů, včetně příslušenství a to bez ohledu na to, zda budou stavbami pro sociální bydlení či nikoli. To se vztahuje i na konstrukce, materiály, stroje a zařízení, které se stavebními a montážními pracemi do těchto staveb jako jejich součást zabudují nebo zamontují. Další změna je ta, na co se vztahuje příslušenství. Když bych lonmi dělal plot u rod. domu, tak ho mám s 19%,  od 1.1.2008 ho již budu mít jen s 9%. Tedy podle školitelů (pracovnící Finačního úřadu),  na vše, co patří k domu, ale není přímo dáno půdorysem, platí snížená sazba - dále např. bazén, zahradní domek atd. Pokud budu dělat elektro pro stavební firmu, účtuji svoji dodávku se sníženou sazbou, i když to nebude přímo pro investora domu či bytu.
Takže odpověď na původní dotaz: podle mne i na dodávku zařízení - bojler, vestavná trouba, lednice atd. platí snížená sazba - 9%.

revize E2/B, montáže
www.klinsky-elektro.cz
www.jardak.cz - moje fotky, ale ne s tematikou elektro
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.019 sekund, 21 dotazů.