Jaký je váš názor na osazení tohoto bytového rozvaděče?

(1/9) > >>

Miroslav Škop:
Rekonstruuji byt 70 m2 o členění 2 + 1 va právě řeším bytový rozvaděč :

Hlavní jistič 1x 25 A ( varná deska je plyn ) vykabelování do bytu tak že lze kdykoliv rozšířit na 3x 25 A .

NECHCI DÁVAT JEDEN SPOLEČNÝ CHRÁNIČ . Nejsem z nejbohatších, ale když má člověk dost peněz na jiné "hlouposti",  tak na pár korun zase nekoukám.

JAKÝ JE váš ODBORNÝ NÁZOR ,  KDYŽ DÁM BYTOVÝ ROZVADĚČ OSADIT NÁSLEDOVNĚ :

1x OEZ LFI 10 okruh světla ložnice a pokoj           
1x OEZ LFI 10 světla chodba a kuchyň                 
1x OEZ LFI 10 světla koupelna a WC                     
1x OEZ LFI 16 zásuvka koupelna, WC a pračka       
1x OEZ LFI 16 zásuvky kuchyňská linka a lednička   
1x OEZ LFI 16 zásuvka elektrická trouba               
1x OEZ LFI 16 zásuvka myčka                               
1x OEZ LFI 16 zásuvka mikrovlnná trouba- chránič
1x OEZ LFI 16 zásuvky pokoj a chodba
1x OEZ LFI 16 zásuvky ložnice

Důraz byl na max. bezpečnost a v případě poruchy odepnutí pouze daného obvodu. 

Finanční náročnost je cca o 7-8 000,- vyšší .

Jirka Š. Svejkovský:
Ano, to je naprosto ideální případ!
Ale teď vážně. Osvětlení bych přes fíčko netahal. Zásuvky bych sdružil do dvou, tří okruhů, aby vám například pračka nevykopla ledničku nebo PC a pod. Samozřejmě nelze použít jističochránič, ale chránič OFI25 a za ním příslušné jističe. Účel to splní a vyjde to levněji.

Štefan Beláň:
TO: Svejkovský

Co Vás vede k názoru, že osvětlení přes chránič NE?
Zamyslel jste se někdy nad krytím živých částí u objímky E27 pro klasické žárovky?

Můj názor na návrh pana Škopa je, že se jedná o naprosto správné řešení,  které všem doporučuji!  (jednicka)

PS: A to se ani nezmiňuji o pokusech laiků,  jak z objímky udělat zásuvku nebo různá prodloužení k dalšímu laickému zařízení.

Jirka Š. Svejkovský:
Netvrdím, že je to úplně špatně. Nemám s tím zkušenost, ještě jsem to neviděl, ale předpokládám, že určitý typ osvětlení může způsobovat vybavení chrániče - například elektronické předřadníky (námět do diskuse). Jak často šmatláte rukama po objímkách? Chránič má smysl tam, kde se zařízení často dotýkáte - zásuvky. Tak to i předepisuje 4-41 ed. 2. Nebuďme příliš horliví, může to být na škodu.

Citace: Štefan Beláň  25.01.2008, 14:02

Můj názor na návrh pana Škopa je, že se nejedná o naprosto správné řešení, které všem doporučuji!  (jednicka)

To jsem nepochopil.

Miroslav Škop:
Druhá varianta byla dát na světelné okruhy ( mimo světel na WC a do koupelny ) "jen" jističe LSN.  Šlo mi i o ochranu proti např. požáru ,  v ložnici např. budou na světelném okruhu nástěnné lampičky s vlastním vypínačem a kouskem pohyblivého přívodu . 

Chci se ujistit ( bez ohledu na peníze ) jestli  to již není "paranoidní" řešení.

Vychází to tak ,  že v bytovém rozvaděči bude takhle obsazeno 20 pozic ( 10 okruhů ) .

Teď ještě čekám na vyjádření pána který má rozvaděč vyrobit ( oprávněná osoba ) jestli mi dovolí dát to do rozvaděče 2x12 pozic 2 řady nad sebou .

http://www.vypinac.cz/pro-odborniky-detail/7362-domae-mini-pragma-24-mod-zapust-mont-pruhl-dvere.html

Je fakt že na to taky zpočátku koukal překvapeně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana