Zvolit do rodinného domu plyn nebo elektřinu?
Viktor Klemon:
To Milan Karvánek:
"4. plyn se používá mimo průmysl snad výhradně k vytápění, tudíž jeho odbytiště má své limity, tudíž jeho cenu nelze zvyšovat nad určité meze"
Dovolujem si upriamiť pozornosť na výstavbu nových zdrojov EE v európe
skoro výhradne len ako paroplynové cykly. Premena energie v plyne na EE je jedna z investične najlacnejších s rýchlou návratnosťou. ( nevýhodou je nutnosť kúpiť povolenky na CO2 a závislosť na jedinom dodávateľovi)
Toto môže s cenou plynu výrazne pohnúť.
"2. teplovodní topení umožňuje výběr topného média, připravit si ve stádiu výstavby do kotelny jak plynovou trubku, tak kabel pro elektrokotel. (správně spočítat tepelný spád, aby bylo možno případně použít tepelné čerpadlo, až na něj budou možné skutečně použitelné dotace)" Bezvýhradne súhlasím, treba nezabudnúť na dobrý komín, potom je možnosť výberu paliva prakticky neobmedzená.
Radek Červený:
Nejsem zastáncem ani elektřiny, ani plynu. Záleží hodně i na místních podmínkách. Každý, kdo spočítá cenu kW v elektřině a kW v plynu dojde k závěru, že plyn je levnější. Ale pro objektivnost je třeba i počítat to, že nebudu již platit paušál za plynoměr, nebudu hradit plynovou přípojku ( cena vyšší dimenze elektro přípojky určitě nebude stejná jako cena plynové přípojky ), nebudu muset řešit komín, a dále budu využívat 20 hodin denně nízký tarif pro všechny spotřebiče v domácnosti, a to i v létě, tedy včetně například klimatizace a filtrace bazénu.
Bylo by zajímavé, kdyby se toto zadání chtělo někomu objektivně vypočítat a s výsledky by nás zde seznámil.
Já jsem praktik, toto je spíše úkol pro teoretika.
Ostatně sám využívám elektrokotel, který je doplněn kotlem na dřevo a když jsem doma, tak čas od času nějaké dřevo popálím. Nemám pocit, že bych se v ročním součtu nákladů za spotřebu elektřiny dostával do závratných dimenzí.
Miroš Jan:
Jenom doplním.
K tomu plynu, dvešní moderní plynové kotle, kondenzační turbo kotle, nepotřebují ani komín. 8)
Podmínka je že musí být velice přesně spočítán výkon kotle, ve vztahu k danému objetu. V případě špatného propočtu, ztrácí tento kotel svůj efekt. :'(
Milan Karvánek:
Osobně mám v bytě elektrokotel a rozhodně bych si přál platit podstatně menší sumu za elektřinu než platím! Přímotopná sazba je v reálu po každém zdražení stále méně výhodná, vždy naroste o nejvíce %. A ony 4 hodiny drahého tarifu pěkně rozložené v časech, kdy by se mi zrovna hodilo topit je dost pro zlost, dnešní nízkoobjemové systémy UT velice rychle vychladnou. Provoz celého bytu "20 h v levné sazbe" je sice fakt, ale běžný byt bez elektrotopení zas tak závratnou spotřebu nemá. Osobně se chystám na přechod na plynový kotel.
Rozmahel Vladimír:
V RD topím a celoročně ohřívám vodu ZP. S izolacemi jsem si vyhrál, celková spotřeba ZP vč.vody cca 2.700m3/rok. Vzhledem k vytápěné kubatuře je to slušné. Za celoroční spotřebu 2.700kWh elektřiny dám v sazbě D02 10.000,- / nyní více /. Odhaduji, že v přímotopu za to dáte ani ne polovinu. To je velmi slušná dotace k topení. Základ je izolace, ta zlevní každé topné medium. Hodně lidí má D45, přitápí uhlím nebo plynem a tím je taková sazba pro domácnost výhodná. Záleží samozřejmě na místních podmínkách. Na venkově např. 2-3 mrazáky celoročně narvané masem, atd... :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana