Zvolit do rodinného domu plyn nebo elektřinu?
LaoC:
Pustil jsem se do stavby přízemního rodinného domku, ale stále řeším otázku, zda k vytápění a ohřev vody využít plyn nebo elektřinu (na vaření chci využít elektřinu). Vím, že je to věcí názoru a že plyn je levnější než elektřina. Ale zajímali by mě Vaše zkušenosti, názory a rady.
Pavel Ryšavý:
Jednoduchá odpověď, ale s jednou podmínkou:
Odpovíte mi:
složení příští vlády v ČR,
vývoj tzv. ekologických daní v energetických odvětvích,
postoj Gazpromu k cenám plynu,
spotřeba el. enegie v evropě v příštích 20-ti letech,
postup obnovování a výstavby zdrojů a jejich složení,
poptávka Číny a Indie po zemním plynu ...
Jan Němec:
tyto diskuse najdete na: www.tzb-info.cz
Georgis Fasulis:
U běžných domů zatím vždy vyšel levněji plyn (samozřejmě záleží, zda jej máte k dispozici). Jde o to ale hodně dobře to spočítat. Když budete mít nainvestováno do izolací domu + třeba tep. čerpadlo, pak spotřeba může být tak malá, že se už vyplatí elektřina.
Musíte si nechat udělat jakousi tepelnou či energetickou studii domu v závislosti na materiálu (izolace) stavby.
Samozřejmě předpokládám, že plyn bude víceméně vždy ceny elektřiny jen kopírovat, tzn. jeho progrese nebude vyšší, než u el. energie.
Milan Karvánek:
Přidám také pár osobních názorů, podpořených osobní zkušeností a informacemi sesbíranými při revizích různých domů a bytů.
1. nejdůležitější je opravdu hodně kvalitní a předimenzovaná tepelná izolace domu
2. teplovodní topení umožňuje výběr topného média, připravit si ve stádiu výstavby do kotelny jak plynovou trubku, tak kabel pro elektrokotel. (správně spočítat tepelný spád, aby bylo možno případně použít tepelné čerpadlo, až na něj budou možné skutečně použitelné dotace)
3. na vaření je asi jedno jstli plyn nebo elektřina (varné desky jsou dnes módní), ale na pečení rozhodně elektřinu. ( Každá kuchařka říká, že el. trouba lépe peče) Zaznamenal jsem poslední dobou nárust zájmu o kombinované sporáky.
4. plyn se používá mimo průmysl snad výhradně k vytápění, tudíž jeho odbytiště má své limity, tudíž jeho cenu nelze zvyšovat nad určité meze
5. elktřiny je v evropě již nyní nedostatek a výrobci jí snadno prodají do ekologistickéh o rakouska s bohatým ziskem, proč by měli ze svého zisku dotovat "zvýhodněnou" přímotopnou sazbu? Již při minulém zdražení stouply ve skutečnosti sazby pro topení o víc jak 25% (né jak se psalo v novinách o 8%) , podobně tomu je i letos.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana