Jaký jistič použít pro 4kW třífázový elektromotor?

<< < (3/4) > >>

Martin Bauer:
To Faltus:

Souhlasím s vámi, nic méně jistit motor budeme dle příkonu, to znamená že vzorec jsem napsal až na P - místo Pp správně.

David-nj:
,  

navážu na toto téma ikdyž mám více dotazů.
Mám stavební vrátek (výtah),  kde je usazen asynchronní motor viz foto. 
Chtěl bych se zeptat jaký výkon má tento motor při rozjezdu a po rozjezdu (jaké napětí). Na štítku je - Y/D 400/230 viz foto
  Jedná se mi hlavně o to
-jaký mý tento motor výkon v KW
-Jaký jistič tam použít a jaký transformátor
-Jaké stykače tam použít pro pomocné obvody (chod nahoru, dolů a stop) aby tento výtah fungoval.

Původně tam byl transformátor 380/42V 100W a stýkače 380/44V 10A ale pak přestal fungovat bylo už vše staré a něco tam dost hučelo, asi trafo..

Po osazení nových el. součástí - transformátor 400/24V 125W a tří stykačů 400/24V 12A - Schneider Electric LC1D12B7 TeSys tento stroj nefunguje.
Tak jestli na to ovládání není třeba slabé napětí, nebo mají stykače slaby proud pro tento motor...?

(poklona)  za stručné objasnění.

David Polyák

Jirka Š. Svejkovský:
Jak se projevuje ono "nefunguje"? Můžete nakreslit jak jste vrátek zapojil?

Jan Bocek:
Citace: David-nj  05.09.2016, 09:41

navážu na toto téma ikdyž mám více dotazů.
Mám stavební vrátek (výtah),  kde je usazen asynchronní motor viz foto. 
Chtěl bych se zeptat jaký výkon má tento motor při rozjezdu a po rozjezdu (jaké napětí). Na štítku je - Y/D 400/230 viz foto
  Jedná se mi hlavně o to
-jaký mý tento motor výkon v KW
-Jaký jistič tam použít a jaký transformátor
-Jaké stykače tam použít pro pomocné obvody (chod nahoru, dolů a stop) aby tento výtah fungoval.

Původně tam byl transformátor 380/42V 100W a stýkače 380/44V 10A ale pak přestal fungovat bylo už vše staré a něco tam dost hučelo, asi trafo..

Po osazení nových el. součástí - transformátor 400/24V 125W a tří stykačů 400/24V 12A - Schneider Electric LC1D12B7 TeSys tento stroj nefunguje.
Tak jestli na to ovládání není třeba slabé napětí, nebo mají stykače slaby proud pro tento motor...?

Ze štítku motoru vyčteme, že motor má výkon 1,2 kW,  při napětí 3x380V odebírá proud 4,6A a má 940 otáček.

Podle obrázku je motor správně zapojený do hvězdy.
Máte nové trafo 400/24 V a tři stykače na 24 V AC. Ovládání zapojeno zřejmě jeden stykač jako hlavní stykač se zapnutím a vypnutím a hřibovým tlačítkem pro nouzové zastavení a v serií zapojené koncové spínače. Další dva stykače pro ovládání nahoru a dolů pouze na výdrž.

Pravděpodobně máte špatně zapojené ovládací obvody. Jak již psal kolega, pošlete zde schéma ovládání. Ještě lepší řešení je kontrola odborníkem na místě.

David-nj:
štítek jsem četl i těch 1,2 KW, jen mi to připadalo málo pro stavební výtah a na ten starý velký motor, tak jsem se chtěl ujistit jestli třeba není nějak jinak zapojený pro vyšší výkon, ale konstruktéři věděli co dělají..
Z vašich vzorců mi vyšlo:

PP = 400 x 4,6 x √3 x 0,64 = 2,04 KW
 P = 400 x 4,6 x √3 x 0,64 x 0,85 = 1,73 KW (asi je účinnost tohoto motoru 0,59) = 1,2 KW

Nové stýkače a trafo zapojoval elektrikář, ale už nevěděl co s tím pořád nic nereagovalo, tak ho napadlo, jestli třeba není slabé napětí (24V),  nebo slabé stýkače 12A pro pomocné obvody - jestli to není pro ten motor slabé.
Proto jsem se obrátil na vás.. Zašel jsem se na tu el. ještě podívat a zjistil jsem, že drát v jističi byl povolený. Po dotažení začal stykač - zapnutí/vypnutí reagovat.

Jinak původní zapojení stýkačů bylo:
zapnutí/vypnutí el. v rozvodně - 1. styk.,  
tlačítko stop a asi i dojezdový spínač umýstěný na plošině, nebo na horní traverze 2. styk
tlačítka - nahoru / dolů 3. stykač

Po odhalení závady snad už vše správně zapojí.

(poklona)  vám za reakce

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana