Je nutnost držet se dokumentace ?
Jirka Š. Svejkovský:
Dokumentace skutečného provedení se dá pořídit několika způsoby:
a) Stavebník/instalatér konzultuje změny s projektantem, projektant po dokončení stavby odevzdá dokumentaci skutečného provedení. Odpovědnost za výsledek nese projektant.
b) Nikdo nic nekonzultuje, investor velí, stavebník mění. Když to dobře dopadne, stavebník zaznamená změny do dokumentace. Odpovědnost za výsledek nese stavebník.
c) Projektant je zbytečný šťoura a aby nezdržoval, je zapomenut (ostatně, zaplaceno už dostal). Změny nikdo nikam nepíše, předloží se původní dokumentace, stejně to nikdo kontrolovat nebude. Odpovědnost nese investor.
Na odpověď máte deset vteřin ..... áááno, za á je správně.
Petr Doležal:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 02.01.2008, 10:52
....Stavebník/instalatér konzultuje změny s projektantem, projektant po dokončení stavby odevzdá dokumentaci skutečného provedení. ....
Ovšem za úplatu, pokud nebylo ve smlouvě stanoveno jinak. Jinak skutečné provedení může zakreslit též dodavatel červeně do jedné či dvou sad. Projektant to obvyklé dělá tehdy, kdy je potřeba sad více. Opraví jednu, n x zkopíruje.
Jan Vykoupil:
To: Petr Doležal
Kdesi v některé s diskusí jsem zahlédl, že působíte v Brně. Já taky působím v Brně a zatím jsem nezaregistrova l, že by kdokoliv v mém okolí, kdo klaudoval byt či RD a nebylo jich málo, potřeboval ke kolaudaci dokumentaci skutečného provedení stavby část elektroinstala ce. Jiná věc je, že by ji měl vyžadovat RT. Bohužel revizáci nám projektantům moc k obživě nepomáhají a většinou nad tímto nedostatkem přivírají oko, zřejmě kvůli své obživě, protože RT pedanti nejsou u stavebníků moc oblíbení...
Petr Doležal:
Měl bych asi dodat, že se jedná o veřejné osvětlení, nikoliv RD. Omlouvám se za autorskou slepotu.
Jan Němec:
máme zaběhnutou praxi, kdy samozřejmě změny podstatné se konzultují s projektantem. Změny např. vedení kabelových tras, nebo umístění strojů v dispozici, protože to zámečníci dali jinam, zakreslují do dokumentace realizátoři na stavbě červeně. Projektant to potom projde a vydá skutečný stav.
Dokumentaci skutečného stavu je povinna zajistit realizační organizace.
PS: Ještě jsem neviděl dokumentaci skutečného stavu, která by byla v pořádku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana