Je lepší průtokový ohřívač vody než boiler?

<< < (6/9) > >>

Jaroslav Molák:
Zaskočili jste mě skoro všichni. Já mám zkušennost osobní a jinou, postavenou na myšlence - ušetřená energie je ta, kterou nepotřebuji. Mluvím o domácnosti.
Celou dobu mám tarif 26d přesto ušetřím průtokovým ohřívačem. Bojler jsem odstavil. Tečka.
Je to ale na organizaci, kdy a jak a kdo a kolik členů domácnosti se sprchuje. Jak dlouho a kolik spotřebuje a jaká je teplota vody a při jakém tarifu; a jaké spotřebiče. Jak teplá je vstupní voda.
Zopakujte si trochu fyziku ze střední školy a výpočty kolik energie je potřeba na hřev 1 L vody o tolik a tolik stupňů.
Ponořte se ze začátku do takových jednoduchých počtů, např. zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/97-ohrev-vody
Potom řešte techniku ohřevu a na závěr ekonomiku a napasujte si to na svoje osobní potřeby.
Zahrňte do výpočtu investiční náklady a počítejte, jako když budujete novou domácnost.
Pozn.: nemám zatím obnovitelný zdroj energie
Mám docela jasno a dál to neřeším.

Čestmír Kubáček:
Pokud je v domě Elektrokotel, a bojler, určitě bych neřešil 3f topné těleso.

Bojler nechat na 2kWh - v letních měsících to stačí bohatě, ozkoušeno na několika domech, majitel chtěl rozdělit celkově spotřebu, nejen elměry, ale i teplou a studenou vodu, samozřejmě i topení.

Teplá voda v letních měsících na 60% zbytku roku.

Takže elektrokotel připojit k bojleru s výměnným hadem.

1- akumulace bude nejen pro bojler ale i pro kotel.
2- delší žívotnost spirály na bojleru - běží vesměs jen při vypnutém kotli.
3- zvýšení rozsahu hystereze, odpadá časté spínání kotle, jede dokud nenatopí, pak má delší chvíli čas, protože se použije zásoba z akumulačky.

Nevýhoda je jedno oběh. čerpadlo navíc a trošku řídící elektroniky. možná najdete i něco jiného.

jen to nechce 100l bojler ale tak min. 200l. čím víc, tím líp

Roger:
U prutokace je patrne i problem, ze

- se nesepne, kdyz pustite vodu malo.
- jsem nekde na eshopu videl napsane, ze z nej nejde vypustit voda na zimu, tedy problem pouziti na chate (nekdo jim to asi reklamoval).

V navodu na Stiebel je primo uvedeno pouziti prednostniho rele a v jejich showromu by mely byt zapojene k vyzkouseni - je nekdo z Prahy?

myslenka byla, pouzit nejaky prepinatelny 18-21-24 kw (od aeg stiebel) na vhodne vybrany HL jistic 3x25A (25 * [1,13 az 1,45]),  pripadne s prednostnim 1F rele

Radeji bych neco univerzalnejsi ho, co by slo eventualne v budoucnu prepojit na 1F 230V 25A.

Dusan Brabec:
Jakému řešení dát přednost v případě chaty? Zatím zvažujeme pouze umyvadlo, potažmo dřez, tudíž by nám nejspíš stačil jen průtokový ohřívač, třeba tento https://www.equiplo.cz/prutokove-ohrivace-vody/#HAKL_PM-TB1_35_kW nebo výkonnější? Případně lze a má smysl zvolit nějaký menší boiler pro případ, že bychom si v budoucnu nechali dodělat sprchový kout?

Václav Třetí:
Dobrou zkušenost mám s použitím boileru 80 litrů s topným tělesem 2kW. Plně se nahřeje za 2,5 až 3 hod.,  za hodinu je již voda teplá tak, že se dá umýt i mastná špína.

Pro použití se sprchou nebo vanou ideální, průtokáče s menšími příkony potřebují silné omezení průtoku, aby byla voda teplá, takže sprchování nefunguje a naplnění vany je na dlouho. Jediný nedostatek je, že je třeba odhadnout, kdy vypnout nahřívání, aby se teplá voda pokud možno spotřebovala před odjezdem a zabránilo se zbytečným ztrátám.

Příkon 2kW představuje méně než 10A, takže netřeba řešit nějaký velký rezervovaný příkon a platit rozvodným závodům nesmyslné částky za hodnotu hlavního jističe, pokud se nevyužije též k jiným účelům.

P.S. Co se týká odvodnění průtokových ohřívačů na zimní období, tak to je skutečně problém, jeden z mých zákazníků po opakovaném poškození začal na zimu vozit demontovaný ohřívač domů, kde ho skladuje v teple. Vnitřní provedení je komplikované a dokonalé vypuštění není u většiny provedení možné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana