Jak připojit staré 4 kolíkové 3f zásuvky na proudový chránič?

<< < (4/5) > >>

Jaroslav Hasala:
Citace: Pavelka Květoslav  15.11.2007, 02:20

Co když si někdo strčí do pětikoliku redukci na čtyřkolik kde je N spojený s PE

Pokud někdo něco podobného udělá, přes PE bude téct nějaký proud, pokud to překročí vypínací proud chrániče, chranič bude vypínat. Samozřejmě, podobné redukce nelze legálně používat, porušuje to hned několik ČSN

Jak je to tedy u 3f ? Každá fáze může být přeci jinak zatížená ,  tak jsem myslel že zase platí to co u 1f ,  že L1,L2,L3 teče nějaký proud který se vrací po N ,  kde součet je nula ,  pokud dojde k nerovnováze ,  opět chránič vybaví ,  ale jak to funguje tedy bez N ?

U 3F je princip stejný jako u 1F. To co teče "tam" musí se i vracet ... :)
Jen je to trochu kombinováno vektorovým součtem.
Představte si třeba nějaký stroj s 3F motorem. K běžným 3F motorům se N nepřipojuje, motor je v podstatě symetrická zátěž, všechny fáze odebírají stejný proud. No a vektorový součet tří stejných vektorů, které mají navzájem úhel 120°,  je nula. Můžeme si to představit třeba jako tři síly které působí na nějaký předmět. Pokud budou síly stejné a vzájemný úhel působení sil bude 120°,  předmět se nebude pohybovat.
Kromě motorů může být na stroji ještě trafo 400V/24V pro ovládání. Trafo bude napojeno na dvě fáze. Zde je to jednoduché, podobně jako u 1F chrániče - "tam a zpět" a zase je to nula ...
Nebo to můžete brát tak, že ať už se tam děje cokoliv, nějak se to mezi sebou porovná a nějaký proud přes PE začne téct až v případě poruchy ... ;)  8)

Fuk Tomáš:

Co když si někdo strčí do pětikoliku redukci na čtyřkolik kde je N spojený s PE ,  tudíž je z toho PEN-TN-C a v tuto chvíli chránič nemůže fungovat tak jak má nebo kecám ?

Pokud si někdo toto udělá, tak chránič zareaguje nejspíš ihned po zasunutí redukce, protože mezi N a PE bývá nějaký potenciálový rozdíl daný proudovým zatížením N vodiče ostatními spotřebiči v instalaci.

Pavelka Květoslav:
To Hasala:
To mě je jasný co teče tam se musí i vracet ,  to je ten princip ,  ale říkáte že přes redukci to bude fngovat,řeknu jeden případ ,  připojoval jsem přes chránič brusku ,  silnou celkem ,  cca 4kW ,  vše 5-kolik ,  ale jak se pustila ,  chránič vybavil ,  závada byla vtom ,  že vnitřní zapojení brusky bylo takové ,  že PE bylo ve svorce N ,  tedy dohromady ,  po rozpojení PE a N zvlášť ,  bylo vše v pořádku . Teď mi napíšete že redukce je možná ,  ale asi těžko když bude mít spojený N s PE přeci ne ?

Otakar Dosbaba:
To Pavelka: Redukce z pětikolíku na čtyřkolík je možná, ba i běžně prodávaná. Ale není v ní totiž spojen vodič N s PE. Obsahuje 3L+N+PE, zatímco zásuvka na druhé straně má jen 3L+PE. N nikam nevede, je naslepo na straně vidlice. Pak stroje bez N fungují a chránič nic nevybavuje a uživatel snadno bez výměny vidlice stroj do 5P zásuvky připojí.

Jen ještě trochu zpět, k vaší včerejší odpovědi z 19:57: Nějak jí nerozumím, nepsal jsem náhodou něco o STARÉM (tedy 4B) přívodu?   >:(

Otakar Dosbaba:
Jo, ještě nemusím snad zde již nějak obšírněji popisovat, že jakékoliv opětné spojení N a PE, či jejich záměna v síti TN-S je nepřípustná a tudíž chyba, kterou je nutno neprodleně odstranit. To k té brusce.  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana