Může být jako hlavní vypínač stroje jistič s cívkou?
Štefan Beláň:
Jaký máte názor na hlavní vypínač stroje, uvedený v ČSN EN 60204-1 ed.2? :-\
Může se jako hlavní vypínač použít jistič (ev. stykač) s napěťovou nebo proudovou cívkou, nebo musí být použitý vždy vypínací prvek s pákou ovládanou mechanicky. ::)
Miroš Jan:
(poklona) pane Beláň.
Dle mého názoru, se jako hlavní vypínač stroje, může použít stykač. Norma to jednoznačně připouští. Tak si to vykládám. :)
Georgis Fasulis:
Pane Beláni,
podle mého názoru:
Obecně lze odpovědět Ano, když.... resp. pokud jistič resp. stykač vyhovuje Vámi uvedené normě.
Ad jistič:
Musíte mít např. vyvedenou ovládací rukojeť s označením obou poloh (0-1) a kterážto poloha 0, musí být uzamykatelná.
Ad stykač:
Proč ne? K ovládaní hl. vypínače - stykače použiji ovládací vypinač (žádná tlačítka!), který bude řádně označen jako hlavní vypínač, bude mít jen 2 polohy 0 a 1, ty budou řádně označeny a vypinač bude v poloze 0 uzamykatelný.
Vlastní stykač musí odpojit všechny pracovní vodiče (kromě stř. vodiče). Nesmí vypínat pouze řídící napětí.
Nejdůležitější ale je mít u obou aplikací aktivní signalizaci stavu 0 např. přes vypínací pomocný kontakt stykače resp. jističe.
To je můj názor, velmi rád přivítám váš pohled na věc.
Miroš Jan:
(poklona) pane Fasulis.
Dle mého názoru by tam ta světelná signalizace nemusela být. Pokud bude mít rukojeť vypínače, ovládajícího hlavní stykač, řádně označena polohy "O" a "1".
:)
Georgis Fasulis:
Taky vás (poklona) pane Miroši a přeji hezké poledne.
Myslím, že pokud je použit stykač, musíme si uvědomit, že při poruše stykače - např. spečené kontakty - by nám ani jednoznačná poloha vypínače cívky stykače nepomohla. Vypinač by byl v poloze 0, ale stykač by byl zapnut. Kdežto, když tam budu mít signalizaci vypnutého stavu stykače od pom. rozpínacého kontaktu stykače, mám vypnutí stykače indikováno jistě.
A o to u hlavního vypinače jde především - o jistotu vypnuté polohy resp. o jistotu, že mám stroj bez napětí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana