Jaký proud obvykle teče spínacím obvodem stykače?

<< < (2/4) > >>

Zdeněk 2752:
.
Existují stykače s cívkou na stejnosměrný proud které mají 2 cívky. Při připojení je přivedeno napětí na obě cívky. Po přitažení (zlomek vteřiny) je jedna cívka vyřazena rozpínacím kontaktem stykače.
Výsledek: Na zlomek vteřiny teče cívkou (cívkami) velký proud potřebný k přitažení, a následně je stykač přidržován jen malým proudem.
To by mělo váš problém vařešit.
Ještě poznámka: Pokud přivedeme střídavé napětí na stykač se stejnosměrnou cívkou, nepoteče touto cívkou větší proud. Stykač bude drnčet a nepřitáhne. Myslím že v tom původní problém není. To by otázka zněla: Proč stykač drnčí a nepřitáhne.

Martin Kurka:
Vážený pane Zdeňku 2752,
tipuji, že pan Staněk bude mít připojen jeden vývod zdroje na ss vývod a druhý na ac vývod zdroje, a stykač bude napájen podivně zhruba jednocestně usměrněným napětím. Navíc tyhle malé stykače s pravou stejnosměrnou cívkou většinou fungují i na střídavý proud. Jejich magnetický obvod je totiž konstrukčně prakticky shodný se střídavou verzí, ve které se také dělají
U velkých stykačů máte samozřejmě pravdu, tam u nepravé cívky nepřitáhne a drnčí, ale Vámi popisované řešení je vlastně nahrážka pravého ss magnetického obvodu nepravým a snížením klidového příkonu pomocí překlenutí externího odporu či pomocí odpínané paralelní "forsážní" cívky.

BTW Zdroj NZ 100 má sice psán proud 200mA, ale podle zatěžovací charakteristik y zdroje bych se při nízké okolní teplotě zdroje přídavným LED světlem se 100mA nevzrušoval.
Jinak buďto koupit tento stykač v nízkopříkonovo u cívkou DC1,8 W (75mA proud cívkou),  nebo bych cívce této cívce (3W/24V/192Ohm/125mA) předřadil odpor  4R7/0,5W. Tím klesne proud cívkou na 100mA a stykač bude pracovat ještě s katalogově povoleným napětím 0,8x Un =  0,8x24V = 19,2V a hnedle je tu čistá rezerva 100mA pro napájení LED svítidla. Naprosto košer řešení.

Jan Staněk:
Díky všem, zapomněl jsem napsat, že to není jen trafo, ale má i usměrněné výstupy. Ale přišli jste na to.
Mám to skutečně zapojené na SS, výstupy 1 a 2, jen nevím jak to je s polaritou (1 na A2 a 2 na A1).
Díky hlavně za radu s odporem. Napadlo mě to, ale nevěděl jsem, jestli to není nesmysl.
Stejně je mi ale divné, že tam teče takový proud. Opravdu je to tím přepólováním?

Martin Kurka:
Vážený pane Staňku,
máte-li to opravdu zapojené na ss výstupy zdroje, pak by stykač neměl brát více než 3W tj. 125mA. Opačná polarita napětí na cívce by způsobila větší odběr pokud by to byl stykač s interovanou přepěťovou ochranou cívky - má na konci označení 3 - LP1K0901BD3. 
Všechny na polaritu citlivé integrované přepěťové ochrany, násuvné odrušovací a indikační prvky všech stykačů a relé všech výrobců počítají s polaritou (-) na A2  a   (+) na A1 cívky.

Také je větší odběr možný, pokud by skutečný stykač co máte byl stykač LC,   (se střídavou cívkou). Na stykači je ovládací napětí vyražené.
Jak vidíte, váš dotaz postrádal přesnost ve specifikaci použitých prvků, takže z toho plyne poučení, že příště vám můžeme poradit lépe, budete-li od začátku sdílnější. Ale nejste sám :)

Petr Doležal:
Ještě jednou si změřte napétí a proud u cívky stykače a pokud tam budou divné hodnoty vzneste dotaz na výrobce vč.odkazu na link této diskuse. To není možné, aby vám stykač bral 7x větší proud než má. Taky by mohla být cívka špatně označena a navinuta na 12 V, ale i tak by ten proud nebyl tolikrát vyšší. Měřil jste proud těsně před cívkou ? Nemáte tam někde kontrolky či pomocná relé ? Nejsou u zdroje prošvihlé diody ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana