Jaký proud obvykle teče spínacím obvodem stykače?

(1/4) > >>

Jan Staněk:
Buďte pozdraveni,

potřeboval bych poradit ohledně stykače.
Mám navrženo spínání 3-f elektromotoru 0,35 kW pomocí stykače s ovládacím napětím 24 V (http://www.elektrotechnika-shop.cz/DetailPage.asp?DPG=17789). Toto napětí mi poskytuje transformátor OEZ NZ10T.
Tato kombinace mi však způsobuje problém. Spínacím obvodem stykače (vysoké napětí není připojeno) teče proud 0,93 A. Je to možné? Transformátor je však dimenzován na max. proud 0,2 A. Po cca 20 sec se rozsvítí kontrolka přetížení na transformátoru a podle návodu klesne výstupní proud na 100 mA (nemám to měřením ověřeno). Stykač však i při tomto proudu v pohodě drží.
Dělám něco špatně? Dá se sehnat stykač, který není tak proudově náročný, který by bral do 100 mA?
Chtěl bych totiž kromě toho brát z transformátoru proud k osvětlení LED, cca 100 mA.

Moc .

Miroš Jan:
Pane Staněk.
Stykačů je na trhu celá řada. Nepíšete jaký typ stykače používáte, ale doporučuji použít jyní typ stykače.
Uveďte typ stykače ?
Pak lze poradit. :)

Martin Kurka:
Vážený pane Staňku,
Vámi koupený typ má ovládací cívku stykače na stejnosměrné napětí 24V.
Jelikož píšete jen o transformátoru 24V a ne o zdroji 24V, asi napájíte stejnosměrnou cívku stykače střídavým napětím. Proto takový veliký odběr.

Stykače LP1K mají příkon cívky 3W, protože je to cívka stejnosměrná je její záběrový proud je shodný s přídržným a je 3/24=0,125A. Ten byste měl naměřit.
Takže asi vám nezbude než přidat usměrňovací můstek a antiparalelní odrušovací diodu na cívce. Cívka má slušnou indukčnost, vyhlazovací kondenzátor asi nebude potřeba, pokud se nejedná o zařízení s vibracemi a pokud dodržíte předepsanou montážní polohu stykače.
Vzhledem k použití můstkového usměrňovače  musíte odjistit sekundár trafa v obou vinutích ,  protože přikostření (-)pólu vás nemine. U stykače se stejnosměrnou cívkou je zvykem (+) pól  na A1 cívky, (-) pól na A2 cívky, takto jsou vyráběny i indikační a odrušovací prvky naklapávané na stykač.
Parametry stykače a naklapávací prvky jsou v katalogu
S373 - I   Přístroje pro spínání a jištění - výběrový katalog 2006
http://www.schneider-electric.cz/knihovna/produktova-dokumentace/kat/tesys_k.html
Třeba vám bude stačit indikace na stykači, nebo použijte laciné hotové LED signálky od ELECO. Přece jen jde o stykač - silnoproud a tady nějaké bastlení není na místě.

Co se týče vynechávání poděkování, je to věc, která nejen mne, ale i mnoho ostatních zde mrzí a myslím si že to je místní škaraloup na jinak slušně a korektně vedeném serveru. Viz testovací diskuze.

Petr Doležal:
Původně jsem chtěl jinými slovy napsat, co pan Kurka, ale zmátlo mě, že ten zdroj není čistý transformátor, ale má i výstup 24 DC. Leda by byl špatně zapojen (použit AC výstup)

Martin Kurka:
Ještě dodatek pane Staňku,
díval jsem se na zdroj NZR10T, má možnost výstupního napětí stejnosměrného (svorky 1(-) a 2(+)  tak střídavého napětí - svorky 4 a 6 )
Máte svorku  1 na A2 cívky a svorku 2 přes kontakt na A1 cívky a máte volné svorky 4 a 6?
http://www.oez.cz/catalog.asp?thema=4737&category=739&item=30839

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana