Proč jistit zásuvky 24V v obou přívodních vodičích?

<< < (5/6) > >>

Fuk Tomáš:
Jedné myšlenky bych se dopustil. U toho izolovaného DC zdroje může dojít k náhodnému zkratu jednoho pólu zdroje na PE - a nikdo si ničeho nevšimne, zařízení poběží nerušeně dál a nebude ani nikoho ohrožovat.
Pak při poruše - zkratu vodiče druhého pólu na PE teče zkratový proud jen jedním vodičem, a proto se do něj vkládá jištění. A protože se předem neví, který to bude, dává se do obou.

Václav Třetí:
Ať nad vaší myšlenkou uvažuji sebedéle, vychází mi potřeba dvou pojistek kvůli vámi uvedenému případu velice málo pravděpodobná, muselo by dojít ke zkratu přímo na vývodu baterie ještě před pojistkou a nebo v sadě článků na některé spojce mezi články, aby zkrat nebyl odpojen. Tím ovšem nerozporuji, že je to užitečné a používané díky požadavkům norem. Má to další důvod v podobě lepšího zhášení oblouku (a tím zkrácení doby trvání nadproudu při zkratech).

Jiří Schwarz:
Vždy je dobré přemýšlet o různých mimořádných stavech a rozhodnout se co je pro provoz a bezpečnost ještě přijatelné a co už přináší takové riziko, které chceme minimalizovat, omezit.

Pokud budu mít jen baterii a u ní jištění, dá se v mnoha případech předpokládat, že je téměř vyloučeno, aby se mi baterie ještě před jistícím prvkem spojila se zemí nebo něčím, co by přeneslo potenciál do části za jištěním.
Takže tam mi může stačit jistit jeden pól.

Ale je spousta aplikací, kde je rozumné mít ošetřen stav, že dojde ke 2 izolačním závadám, k jedné před jištění a druhé za jištěním

Milan Hudec:
Dobře Jirko, a nyní PELV.
Vyjděme ze SELV s jištěním v obou pólech, kde uzemníš vodič, před či za pojistkou?

Miroslav Revús:
V specifickych pripadoch (stroje podla 60204-1) staci PELV isti iba v v jednom pole, druhy je bez istenia priamo spojeny so zemou.
Ja pouzivam dvojpolove istenie a zemnim na vyvode zdroja, pred poistkou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana