Proč jistit zásuvky 24V v obou přívodních vodičích?
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 11.02.2020, 09:09
... a nyní PELV.
...
PELV je obecně úplně jiný problém, protože PELV může, ale nemusí být spojen přímo s potenciálem, který budeme brát jako ochrannou zem.
My tam můžeme mít "pracovní" zem, která může podle jiných pravidel mít jiné hodnoty než s jakými pracujeme pokud se jedná o bezpečnost
Z toho pak plyne i "funkce" - jestli zemní spojení přes "vyšší hodnotu uzemnění" dokáže ovlivnit jistící prvek, aby nedošlo k nějakému stavu, kdy proud tekoucí do země nepřeruší pojistku, ale za nějakou dobu způsobí problém, např. elektrochemick ou korozí něco uhnije
Když vezmeme to, co běžně vidíme "u nás", tak někdy je hloupé, když na rozvodu DC 48V někdo prosadí dvoupólové jištění i tam, kde jsou napájená zařízení našroubovaná ve skříni Rack a kladný pól je propojen jinou, vodivější cestou než přes jistič.
Jan Franěk:
Bavíme se pořád o zásuvkách 24V?
Ty jsem osobně potkával v rozvaděčích kde byla vždy jedna zásuvka 24V a před ní jedno trafo. V drtivé většině izolovaná síť a ochrana z PE. Samozřejmě i dvě pojistky, nebo "dabljistič" ;)
Radim Strycharski:
Žádná argumentace tady prakticky nezazněla. Je to jako zeptat se, proč je něco nějak napsané a dostat odpověď, protože je to tak napsané. Podle mně je to otázka "pořádkumilovno sti a přehlednosti" instalace, možná trochu i snahy o zjednodušení předpisu a ne otázka elementární bezpečnosti. Srovnal bych to s úrovní "fáze v zásuvce musí být vlevo".
Milan Hudec:
Citace: Radim Strycharski 12.02.2020, 18:19
Žádná argumentace tady prakticky nezazněla. Je to jako zeptat se, proč je něco nějak napsané a dostat odpověď, protože je to tak napsané. Podle mně je to otázka "pořádkumilovno sti a přehlednosti" instalace, možná trochu i snahy o zjednodušení předpisu a ne otázka elementární bezpečnosti. Srovnal bych to s úrovní "fáze v zásuvce musí být vlevo".
Napadá mě případ, kdy budou "z jedné baterie" napájeny dvě zařízení a každé bude mít jištění v jiné polaritě.
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 14.02.2020, 10:00
Napadá mě případ, kdy budou "z jedné baterie" napájeny dvě zařízení a každé bude mít jištění v jiné polaritě.
Jo, v tomhle případě by to byl problém. A asi by to byl problém i obecně, protože může být více traf z jedné primární sítě a potom se může "vyrovnávací" zkrat uzavřít mezi sekundárními obvody nekontrolovaně přes zem. Něco jako nesprávné paralelní zapojení transformátorů .
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana