Existuje nějaký bič na normotvůrce?

(1/4) > >>

Jan Vykoupil:
 všem.
Je mi teprve 35 a mám sotva 10 let praxe, takže jsem ještě projektant s mlíkem na bradě, ale nedá mi to, abych nenapsal, co si myslím. Čtu tady diskuse s velkými polemikami na tenhle a támleten bod té které normy, spory o jejich výklad a podobně. Naivně se domnívám, že normy by měly být stručné, jasné, jednoznačné. Ale co se dějě v poslední době, je fakt hrůza. Ke každé drobnosti hromady výkladů diskuzí, tenhle "nadrevizák" říká takhle, támhleten inspektor ITI zase tohleto, na táhletom semináři se to vykládálo zase takhle a nikdo neví jak to má být. O paskvilech (jinak se to nazvat nedá) jako je nová norma na ochranu před bleskem nebo dodatek k normám na revize el. nářadí či spotřebičů, který ruší přílohu, kde bylo uvedeno, kdo tyto revize může dělat a tím pádem se vedou spory o to, kdo to teda vlastně může dělat, či norma na VO, kde je zapovězeno spojovat ochranný vodič s uzemněným tělesem stožáru (z čehož měli prošedivělí kolegové na včerejším semináři, vlasy ještě šedivější)...atd. ani nemluvě. Když projektant, montér, revizák něco udělá špatně, hrozí mu v tom lepším případě finanční postih, v tom horším pár roků v chládku. Co ale sakra hrozí normotvůrci, když zprasí normu (ciz výše uvedené)? Kdo je nad ním, kdo ho může nějak postihnout. Kde se na to dá legálně stěžovat. Kdo šéfuje normotvůrcům a tím pádem je může za jejich šlendrián trestat? >:D

Jan Vykoupil:
Ještě poznámka. Na včerejším semináři ... v Brně, kterého se zúčastnilo asi 100 lidí, bylo max. tak 15 lidí mladší 40ti let, jinak samé šedivé hlavy či vousy (starší kolegové prominou, nemyslím to nijak zle) a na jiných seminářích to není o nic lepší. Mám dojem, že mladých v oboru rapidně ubývá a to myslím není zrovna dobře. A pokud k tomu někdo čuchne a zjistí, co to obnáší, že ke každému odstavci už tak složitě napsané normy je milion výkladů, diskusí a nejasností a takových norem musí ovládat spoustu, tak se na to vykašle a půjde radši dělat obchodníka s jističi, svítidly, svorkami...... . Pak tady budeme mít hromady mladých obchodníků a pár techniků (projektantů, revizáků atd.) nad hrobem. To myslím stojí za zamyšlení. Už teď se mladí do tohoto poměrně složitého oboru nehrnou, ale pokud to naši normotvůrci povedou takhle (ve vleku úřednického byrokratického novodobého RVHP zvaného EU),  tak to nebude chtít dělat opravdu nikdo!!

Vlastimil Laube:
. Zrovna jste se trefil do mé nálady, kdy se tři dny probírám novými normami na hromosvod a do toho se mi dostaly na stůl nové ed.2 ČSN 33 2000 4-41, 5-54 a dalších a jsem z toho mírně rozpačitý a kladu si otázku, jestli mi to stojí za to... Moje praxe je ještě kratší než Vaše a mám pocit, že když už do nějaké normy jakž takž proniknu, hned jsem odměněn novou verzí, která je po přečtení ještě "pochopitelnějš í" než ta stará. Myslím, že když mi starší kolegové dříve říkali, že se aspoň trochu zkušeným projektantem stane člověk po 10 letech, tak za dnešního stavu si člověk nebude jistý nikdy, že své dílo udělal v souladu se všemi existujícími předpisy... A to mám výhodu, že jsou mi normy pořizovány firmou a nemusím je kupovat z vlastní kapsy, to by byl můj příspěvek ještě negativnější:-) Ale asi jediné co s tím mohu v situaci projektantskéh o "greenhorna" dělat, je pokoušet se tím vším prokousat...

Jan Štěpán:
Nejlepší je nic nečíst a nic nevědět. Rychlý projekt, dobrý projekt...   Smích

Ale vážně, prostě není v silách jedince sledovat, vstřebávat a někdy i dokonce chápat všechny normy, týkající se projektu... Vemte si kolik norem potřebujete pro vyprojektování běžného hotelu. Má, garáž, dílničku, gastro, pokoje, restauraci, venkovní prostory, bazén, saunu, únikové cesty, ochranné zóny... nestačí znát elektro, musíte mít alespoň základní přehled i o dalších oborech. Vždyť nakonec se požadavky všech sejdou na vašem stole.

Rád bych viděl, jak by páni VŠEVĚDOUCÍ normotvůrci tohle všechno zvládali... Sednout si a sepsat děsně důležité nové poznatky a vytvořit normu je jistě záslužné, ale nemělo by nám to spíš usnadňovat práci, místo aby nám přibyly další starosti s výkladem a někdy i pochopením??

Radek Červený:
No pánové, co dodat, máte vlastně pravdu. Konec konců i já jsem už mnohdy řekl reviznímu technikovi, že normotvůrci jsou jedinci žijící celou svou profesní dobu v jakémsi inkubátoru a stavbu znají maximálně z Bauhausu. O nepřehlednosti současných norem nemá ani cenu diskutovat. Tito pánové vždy vymyslí nějakou kravinu, kterou protlačí do praxe, anič by si vyzkoušeli, zda je realizovatelná . Takových příkladů bych zde mohl uvádět... Například: Zkoušeli jste připojit ochranné pospojování vodičem CY 4 pod krytku vodovodní baterie u rozvodu v plastovém potrubí, zkoušeli jste už sehnat zásuvku na 230V v požadovaném krytí pro stolárnu...atd . O nové normě na hromosvody a LOBBY firmy DEHN nebudu raději ani mluvit. Jeden trouba něco vymyslí, druhej to protlačí, třetí to má zaplatit a pitomcem u toho zůstane opět montážník. Tak se mějte hezky, půjdu si z posledních ůspor zaplatit pár solárek a zajdu zažádat o invalidní důchod, věřím, že s úspěchem.  (poklona)  vás s vidinou bezstarostných zítřků ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana