Jak to, že moje jističe neví nic o selektivitě?
Rozmahel Vladimír:
Pojistky jsou dobrá věc, ale tam kde to není bezprostředně nutné dle mne patří do poj.skříně přípojky. Tam chytí zkraty, které je potřeba omezit. Zbytek holt musí obstarat jističe.
Velká většina laiků při výměně pojistky nevypne HJ a o tom, že dole v soklu by mohlo být nějaké napětí netuší nic, nemluvě o tom, že nejlepší oprava spálené pojistky je její spolehlivé zašití. :D
Pokud budeme předpokládat HJ 3x25A a další řadu jističů 10A, 16A na jednotlivých okruzích tak při zkratu se pravděpodobně budou chovat stejně. Zkraty na ostatních okruzích se asi vyskytnou ne tak často jako v okruzích světelných, kde se vlastně nejedná o zkrat, ale asi o nadproud vyvolaný hořením oblouku mezi konci přerušeného vlákna.
Je jedno jak se dotyčný rozhodne, pokaždé bude muset provést nějaký úkon, který ho může obtěžovat.
Jediné řešení je držení černé hodinky. :D
Miroš Jan:
Pane Fasulis, co máte proti úsporkám :o
Vladimír Huba:
Podobný prípad som zažil a problém bol asi takýto:
V obvodoch boli namerané pomerne malé impedancie (do 0,2 Ohm). Pri poruche vznikol celkom slušný skratový prúd, ktorý sa uzatvoril cez najbližšie miesto uzemnenia a to bolo v ER. Rozdelenie sústavy bolo v ER. Toto rozdelenie sa zrušilo a sústava sa rozdelila v bytovej rozvodnici + zriadila sa HUS a všetko, čo k tomu patrí.
Týmto činom sa (podstatná) časť poruchovej slučky uzatvorila cez túto vetvu, časť (možno) aj cez uzemnenie v ER, no poruchový prúd už nevyhodil istič v ER.
Ďalšia možnosť, ktorú tiež považujem za celkom reálnu je, že váš 10A istič je vadný.
Ďalšia (možno až extrémna) varianta je tá, že svetelný obvod má takú veľkú impedanciu, že vzniknutý poruchový prúd je menší ako vypínací prúd ističa a nevypne ho v predpísanom čase.
Takže možností je viac než dosť a je z čoho vyberať. Pokiaľ sa do vášho problému nezahryzne seriózny odborník priamo na mieste, všetko zostane v teoretickej rovine.
To Miroš:
Proti úsporkám nikto nič nenamieta. No ak si vezmete kalkulačku a prerátate vašu úsporu pri osvetlení WC, zistíte že váš dobrý úmysel ušetriť (ochrániť životné prostredie, znížiť otepľovanie zeme a pod.) skončil ako zisk vo vrecku obchodníka, ktorý vám túto úsporku predal.
Miroš Jan:
TO Huba.
To je sice možné co říkáte, počítal jsem to pouze orientačně, a to v roce 1998, kdy jsem je kupoval.
Na druhou stranu nevidím nic špatného na úsporkách. Doma mě svítí minimálně 8 let, a nepozoruji že by odcházely, takže úspora tam rozhodně je. :)
Při současném trendu neustálého zvyšování cen energií, si myslím že to je jedna z cest jak ušetřit za elektřinu. ;)
Bartoň Jiří:
Ja bych prověřil to rozfázování, nebo jestli ten jistič 25A není zbytečně zatížený.
Pokud pracuje na hranici vybavení tak mu stačí málo. Spálení žárovky by nemělo způsobit vybavení dobrého a dobře dimenzovaného jističe. Myslím že selektivita tady není na vině.. Pochopil jsem, že máte po rekonstrukci. Celkově, nebo přívod zůstal původní? Pokud nemá kabel odpovídající průřez může docházet k přenosu tepla až na jistič a takový předehřátý jistič se chová jinak.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana