Jak to, že moje jističe neví nic o selektivitě?

(1/5) > >>

Karel Pokoseny:
Podle projektu mám jistič 25A/B před elektorměrem na sloupku a jistič 10A/B na světelných okruzích uvnitř v domě. Všechno ke světlům taháno min. 1,5 mědí, tedy asi luxusně.
Když mi shoří žárovka, vždy jdu zapínat 25 jistič, 10 drží bez pohnutí. Když neprší, je to OK, ale když prší, tak mi to pěkně se...  >:(.
Před rekonstrukcí elektriky jsem měl totéž ale v drátěnkách a selektivita fungovala...
Podle starého elektrikáře je to tím, že mám "moc dobře natahnou elektriku",  tedy minimální odpory vedení a jističe se nechytaj´

Už se to tu několikrát řešilo ale nenašel jsem jednoznačný závěr. Jediné co bylo, tak je záměna za 6A jistič, to je ale jenom 10x 100W žárovek (s rezervou).
Máte někdo nový nápad ?

František Leopold:
A od jakého výrobce jsou ty jističe? Kdysi se nám něco podobného stávalo na stavbách taky, v patrových rozv. byly jističe KANYA (zřejmě Baumax) a v hlavním ABB a většinou vypadávaly ty ABB..

Hynek Bureš:
Vyměnit všechny žárovky za úsporky nebo LED. A nemá se co přepalovat a je vyřešeno.

Další možností je požádat energetiku o povolení výměny hlavního jističe za charakteristik u "D". Podle "Sichru" je selektivita 25B-10B zaručena do 95A, zatímco 25D-10B až do 320A (ale stále nic moc). Při výměně za char. "D" nutno dle "Sichru" zvýšit In pojistek v přípojkové skříni z obvyklých 40A při char. "B" dokonce až na 80A! Protože tam je narozdíl od bytových rozvodů selektivita vyžadována. A právě tady vidím důvod, proč běžně charakteristik u "D" nepovolují.

Karel Pokoseny:
Citace: františek leopold  11.09.2007, 16:17

A od jakého výrobce jsou ty jističe? Kdysi se nám něco podobného stávalo na stavbách taky, v patrových rozv. byly jističe KANYA (zřejmě Baumax) a v hlavním ABB a většinou vypadávaly ty ABB..

25 je F&G (dodal EON],  10 je OEZ (dodala moje peněženka a elektrikář)

Karel Pokoseny:
Citace: Hynek Bureš  11.09.2007, 16:43

Vyměnit všechny žárovky za úsporky nebo LED. A nemá se co přepalovat a je vyřešeno.

Další možností je požádat energetiku o povolení výměny hlavního jističe za charakteristik u "D". Podle "Sichru" je selektivita 25B-10B zaručena do 95A, zatímco 25D-10B až do 320A (ale stále nic moc). Při výměně za char. "D" nutno dle "Sichru" zvýšit In pojistek v přípojkové skříni z obvyklých 40A při char. "B" dokonce až na 80A! Protože tam je narozdíl od bytových rozvodů selektivita vyžadována. A právě tady vidím důvod, proč běžně charakteristik u "D" nepovolují.

Dávat úsporky na záchod, kde se se světlem jenom tak bliká je nešikovné. Výměnu hlavního jističe jsem zkoušel a EON se a/ kroutil b/ poslal mne do  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana