Mohu rozdělit PEN na PE+N samostatně v hlavní rozvodnici a i v podružné?

<< < (2/3) > >>

Georgis Fasulis:
Na otázku, kterou kladete lze odpovědět - ANO, pokud tento přívod do stodoly máte připojen na hlavní rozvodnici ještě před rozdělením PEN.
Potíž je s průřezem, který norma u soustavy PEN dovoluje až od již kolegou Beláněm zmíněných 10 mm2 a nahoru.

Osobně doporučuji do stodoly proto nový přívod a to tak, abych nemusel bourat fasádu a starý bych nechal ve zdi.
Pokud budete trvat na původním kabelu 4 -žilovém, pak jedině pokud splňuje podmínku připojení ještě před rozdělením PEN a s vědomím, že porušíte normu u toho průřezu.  Tvořit ve stodole soustavu TT, když je v domu TN, se mi osobně nelíbí.

Rozmahel Vladimír:
Citace: Georgis Fasulis  30.07.2007, 11:24

Na otázku, kterou kladete lze odpovědět - ANO, pokud tento přívod do stodoly máte připojen na hlavní rozvodnici ještě před rozdělením PEN.

Ano, takové zapojení je podmínkou. Může to bý i hl.svorkovnice N.

Potíž je s průřezem, který norma u soustavy PEN dovoluje až od již kolegou Beláněm zmíněných 10 mm2 a nahoru.

Od místa napojení se jedná pouze o vodič N . Nemůže dále konat ochrannou funkci. Kabel sám je tř.2. Požadavek průřezu 10mm2 není pro tento případ platný.

Tvořit ve stodole soustavu TT, když je v domu TN, se mi osobně nelíbí.

Obě sítě jsou zemněné, takové řešení není v rozporu s žádnou normou. Přívod od nového strojeného zemniče na PE sběrnu nové rozvodnice ve stodole   min. cy6.
Každopádně FI 30-300 mA, dle konkrétních požadavků.

Jaroslav Hasala:
To DIGI :

Netřeba házet střelné zbraně do obilí, nějaká cesta se určitě najde.
Jednou z možností je připojit instalaci ve stodole jednofázově, jiná cesta je použití soustavy TT - jak psal kolega Rozmahel. Není to sice ideální řešení, ale jako nouzové řešení je to použitelné.  
Dost by pomohlo, kdyby jste napsal, jakým kabelem je stodola v současné době připojená.  

Georgis Fasulis:
To Rozmahel: Nerozumím tomu proč mě citujete?
Já přeci nepsal o soustavě TT, ale celý můj příspěvek je o soustavě TN!
Soustavu TT jsem na konci mého příspěvku zmínil jen jako mně osobně se nezamlouvající, nic víc. Ani slovo o tom, že by bylo něco v rozporu s ČSN. Napsal jsem jen můj ossbní názor na dotaz.

DiGi:
takže po průzkumu situace - průměr cu vodiče v kabelu má odhadem kolem 3mm - usuzuju tedy že se jedná o 6mm2. Připojné místo PEN v hlavním rozvaděči je na stejné svorkovnici jako je přívod kabelu od měřících hodin, pak se teprve dělí na PE a N1 a N2 po chrániči. Tři fáze jsou pak jištěny 3 x 20A jističem a vedou do kabelu pod omítkou. Tak mne napadá že náhradní řešení by bylo vzdušné vedení. Zatím  (poklona)  za Vaše užitečné rady.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana