Mohu rozdělit PEN na PE+N samostatně v hlavní rozvodnici a i v podružné?

(1/3) > >>

DiGi:
V domě mám síť po částečné rekonstrukci TN-C na světla + TN-S zbytek.

Vestaré stodole asi 5m od domu bych si rád nechal zrekonstruovat elektrorozvody . Staré byly v hliníku a dělal je diletant bez respektu označení barev. Přívod je už v mědi 4vodičový TN-C braný z domovní rozvodnice a jištěný 3 x20A.
Otázka
než si pozvu projektanta a elektrikáře - je možné mít rozdělen PEN na PE+N samostatně v hlavní rozvodnici pro dům a samostatně ještě i ve stodole na podružné rozvodnici - tím využít už realizovaný přívod TN-C? Nebo budu muset kopat a draze bourat a opravovat a tím pádem žádná elektrika ve stodole nebude.....

Štefan Beláň:
Nic nepíšete o dimenzi. Pokud je kabel Cu 10 mm2 a více, je možné kabel ponechat. Jinak se musí kabel vyměnit za 5x, tj. TN-S.
Pokud se objekt stále využívá jako stodola, musí být na přívodu chránič 300mA a výměna je tedy nevyhnutelná.  :-\

PS: 5 m není tak velká vzdálenost.  ;)

DiGi:
dům i se stodolou jsem koupil před dvěma lety. Částečná rekonstrukce elektriky v domě proběhla v roce 95 a na stodolu se už asi nedostalo - snad jen ten kabel v zemi. Kopání se nebojím ale starosti mě dělá fasáda - ta je z roku 2000 a někde v ní je i ten přívodní kabel do stodoly - a to je můj limit a důvod dotazu. Zatím vidím že není žádná cesta ke světlu.

Pavel Rotrekl.:
Nejsem elektrikář, ale napadá mne jedno, možná, možné řešení. Co kdyby pan DIGI udělal u stodoly přizemnění splňující požadovaný odpor. Je to sice také náročné řešení, ale je možné, že v dané situaci to bude jednoduší, než hledat ten kabel ve zdi nebo vést nový jinou trasou.  Co Vy na to, odborníci ? Důvodem k výměně kabelu může být také samozřejmě požadavek na zatížení.

Rozmahel Vladimír:
Citace: DiGi  29.07.2007, 18:33

Přívod je už v mědi 4vodičový TN-C braný z domovní rozvodnice a jištěný 3 x20A.

Je důležité znát průřez a uložení kabelu. Pokud je jištění 3x20A v pořádku, kabel není veden izolační stěnou, mohlo by se jednat o cyky 4x2,5mm2.
U stodoly lze zřídit strojený zemnič nespojený s přívodním kabelem. Ve stodole se osadí se nová rozvodnice, zde proudový chránič a bude zřízena síť TT.
Přívodní kabel z domu - bude zapojena 3x fáze a N. Vodič N nebude plnit ochrannou funkci a nevztahuje se na něj podmínka min. průřezu pro vodič PEN.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana