Je správné uvedení měření do RZ ochranného vodiče dle původní ČSN 33 2000-6-61?
Zdeněk Mancl:
Při měření spojitosti ochranného obvodu uvádím do revizní výsledek tohoto měření, který porovnávám s limitní hodnotou 0,1 ohmu.
Tato hodnota je uvedena v čl.612.1N.2.3 ČSN 33 2000-6-61 z února 1994.
V novém vydání této normy jsem však toto ustanovení hledal marně.
Jak je to tedy správně podle této (nebo jiné) normy?
Štefan Beláň:
A proč to uvádíte? Já uvádím do RZ impedanci smyčky. ;)
Hodnota přechodového odporu 0,1 ohmů pro ochranu pospojováním je stará již mnoho let. Uváděla se již v normě ČSN 34 1010 z roku 1965.
Vladimír Huba:
Mám dojem, že ste zlúčili dokopy dva úkony:
Meranie prechodového odporu - podľa zrušeného čl.612.1N.2.3, ale zostalo to v ČSN 33 0360 čl.3.1, ČSN 33 3210 čl.4.5.4 atd - tento odpor je limitovaný do 0,1 Ohm
Meranie spojitosti ochranných vodičov resp.vodičov ochranného obvodu - viď 612.2.
Toto meranie je alternatívou merania impedancie poruchovej slučky. Tu vám norma ťažko stanoví dovolené hodnoty, lebo overujete odpor podľa skutočnej dĺžky a prierezu vodičov.
Zdeněk Mancl:
Pánové,
díky za Vaše reakce, vidím ale, že jsem se asi špatně vyjádřil - omlouvám se a pokusím se svůj dotaz upřesnit. Jednalo se mně o to, jakým způsobem a jakými metodami se podle současně platných norem reviduje pospojování ve všech jeho modifikacích dle platné ČSN 33 2000-4-41. Na tuto problematiku totiž "nepasují" normy, které uvádí p. Huba ani se nemohu ztotožnit s názorem p. Beláně - hodnota impedance smyčky mě přeci neřekne nic o tom, zda provedené pospojení bude v případě poruchy funkční ani nic o kvalitě jeho provedení.
Jenom pro ilustraci - spotřebiče v závodní kuchyni - stacionární pánve, konvektomaty, elektrické kotle, trouby atd. jsou všechny pospojeny vodičem CY 10mm2. Při periodické revizi zjistíte, že místa, kde je tento vodič připojen jsou značně zoxidovaná nebo lépe - zkorodovaná. Budu-li za tohoto stavu měřit impedanci smyčky, co vlastně změřím? Impedanci obvodu, v němž jsou paralelně spojeny dva vodiče - ochranný z přívodu a pospojovací. Bude-li jeden z těchto vodičů přerušen, tak to tímto měřením těžko poznám. A jsme zpět u mého původního dotazu.
Domnívám se, že měření přechodového odporu spoje mělo v těchto případech svůj význam. Proč se ale toto měření ověření ochrany pospojováním z posledního vydání "šestšedesátjed notky" vytratilo? Nebo se mýlím?
Kamil Novák:
V případě velkokuchyní je to složitější :
1. Základem je mít k ruce Protokol o učení... Z něho totiž poměrně často zjistíte, že pan projektant rozhodl, že i v takovémto provozu je prostor Normální :o a tudíž není zapotřebí zvýšené ochrany a tudíž je-li provedeno doplňnkové pospojování, tak se jedná o rozmařilost a luxus. V takovém případě není zapotřebí se pospojováním zabývat.
2.Jestliže pan projektant přeci jen usoudil, že by se v kuchyni nějaké to AD mohlo vyskytnout, tak není nic jednoduššího, než si odpojit PE nebo PEN vodič ve vypínačích v přívodech pro jednotlivé spotřebiče (nejsou-li vypínače k mání, tak na vývodech z rozvaděče) a změřit si buď hodnotu R.př. PA obvodů a nebo ještě lépe impedanci této náhradní smyčky.
Jestliže impedance odpovídá předřazenému jištění, lze usoudit, že i v případě tzv.jednoduché závady, tedy i při přerušení primárního ochranného vodiče (PE/PEN) bude zařízení odpojeno ve stanoveném čase. (funny)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana