Musím k třífázovému ventilátoru přivést opravdu pětivodič?

<< < (5/6) > >>

Miroš Jan:
Zpět k původnímu dotatu.

Tazatel neuvedl typ ventilátoru. Škála ventilátorů je tak obrovská, že určit přívodní kabel, bez předchozí specifikace typu ventilátoru nelze jednoznačně určit. :-[
Ventilátory jsou někdy s teplotním čidlem, jindy s brzdou, jindy se snímačem otáček,  ::)
Já osobně bych dal kabel 5C (5J). Ten jeden drát navíc nikoho finančně nezrujnuje. ;)

Jan Šalamon:
informace  pro pana Miroše: - stávající síť v objektu TN-C,ventilátor  starší,klasický,bez brzdy nebo teplotního čidla;ovládání:- tahovým 3~spínačem ;jistič 3x LSN-6A/-B-,přívod CYKY  4x 1,5B.Jednoduchá otázka – projde mi tato situace normálně revizí nebo ne. Pokud ne,který předpis je porušen.(Doplňující dotaz: - ta novinka o povinnosti zavádět i ke svítidlům II.třídy povinně třívodiče se bude vztahovat jen  na svítidla nebo to bude povinnost pro všechny spotřebiče – jako je tento mnou zmiňovaný případ – tedy při doplňování spotřebičů v stávajících starších rozvodech se sítí TN-C ?.Je mi vcelku jasné,že pokud se bude něco rekonstruovat tak jedině jako TN-S nebo TN-C-S.

Miroš Jan:
Pane Šalamon, proč jste nepopasl celý problém hned v úvodním dotazu   ??

Tak jak to popisujete vám samozřejmě stačí kabel 4B.  ;)

raj:
4B!  5x by mohlo trochu víc aktivního tevizáka zmást.

Jurka:
Mně se vždy líbí taková témata.S takovým problémem jsem se např.v Polsku nikdy nesetkal.Tam je nebolí ani daleko vážnější věci,protože tam ani nejsou RT.Ale teď k tematu.Konkrét ně tato věc mne několikrát tzv.vytočila při instalaci větracích systémů,kde se odvětrává vzduch pomocí ventilátorů z hal a je k tomu speciálně vytvořřena kabeláž.Kabely jsou pak připojeny do rozvaděče k řídícímu systému.který jednotl.skupin y střídavě připíná.Vždy jsem tyto obvody tahal 4B kabely,protože 5C je  tady k ničemu.Několik rát jsem měl problémy s RT,který tvrdošíjně zastával 5C rozvod a nedokázal pochopit mé argumenty zbytečnosti 5C kabelů.Pak jsem se informoval na IBP a tam mně velmi solidní člověk řekl,že kromě znalosti norem,které by RT mít měl,tak by měl také používat mozek a zdravý rozum a pro jednoúčelové zařízení,kde např.u ventilace se vadný ventilátor vymění zase za stejný (jiný ani nejde)tak tam přeci 4B může být.A i kdyby se použil jednofázový ventilátor,tak si můžeme modrý vodič vytvořit přeznačením na obou stranách.Tečka .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana