Musím k třífázovému ventilátoru přivést opravdu pětivodič?
Štefan Beláň:
Citace: Miloslav Janoušek 06.07.2007, 22:39
Co takhle dělat klasické zásuvky jednofázové pětivodičově. Co když v budoucnu budou spotřebiče pouze třífázové. Z domu bude třeba rujna, ale elektrika bude připravena. :o ::) :-[
TO: Janoušek
Vaše ironie není na místě. :(
Nevím jak Vy, ale každý elektrikář, který trochu přemýšlí, uloží ke kombinovanému sporáku, k zásuvce 230V pro troubu, kabel CYKY 5x2,5 mm2. :) (jednicka)
Jaroslav Hasala:
Abych trochu blíže osvětlil svůj přístup k této věci :
Jako montér bych zřejmě použil také použil kabel 5C. Určitě je lepší, když je jeden drát navíc, než když jeden chybí ;)
Ovšem jako RT, který většinou přijde až k hotovému, mi připadá ne úplně oprávněné, v uvedeném případě požadovat výměnu kabelu 4B za 5C. Zvlášť, pokud je kabel uložený pod omítkou, je vymalováno a na zdi pověšené obrázky :)
Co se týká přívodu ke sporáku, také používám vždy kabel CYKY 5Cx 2,5, i když to není zrovna zapotřebí. Zejména ženy (některé) mění názory na vybavení kuchyně dost rychle, a přívod 400V se potom může hodit ...
Otakar Dosbaba:
To Fuksa: On ten můj příspěvek (v podvědomí spojitosti s diskuzemi o 5p zásuvkách) vyzněl asi jinak. :). Tentokráte jsem však zastáncem 4B přívodu a názorů pana Hasaly, pokud je jasné, že tam nikdy nic jiného, než ten větrák, nebude. Což je asi velmi pravděpodobné. :)
Miloslav Janoušek:
To Štefan Beláň
Přečtěte si zadání, jedná se o ventilátor a ne o sporák!
Dunda Miloslav:
Ještě malá připomínka k ventilátorům a motorům všeobecně. Je nutno zjistit typ, který kupujete. Na běžný motor a ventilátor stačí samozřejmě čtyřvodič, ale spousta ventilátorů a motorů již dnes má uvnitř motoru tepelnou ochranu, tam už potřebujete 6 vodičů - to se nevyrábí takže 7.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana