Musím k třífázovému ventilátoru přivést opravdu pětivodič?

(1/6) > >>

Jan Šalamon:
Vážení přátelé,rád bych znal váš odborný názor na tuto věc:- Musím k  třífázovému ventilátoru 0,5kW přivést opravdu pětivodič např. – CYKY 5 x 1,5C ?  - Prý by to jinak  neprošlo případnou revizí..  Podle  mého názoru stačí CYKY 4 x 1,5B.

Štefan Beláň:
TO: Šalamoun

Musíte. :'(

Obvod pevné instalace TN-S má 3 nebo 5 vodičů. Je to to samé, jako když bude někdo argumentovat, že ke svítidlu třídy II. (plastové) stačí přivést jenom kabel 2x1,5 mm2.

Používání 2 a 4 žilových vodičů je možné pouze u přívodu přenosných spotřebičů a strojů.

Jaroslav Hasala:
No, já jsem přesvědčen o opaku ...
Pokud je ventilátor připojen pevně a má pouze svorky L1 - 3 a PE, N vodič by by tam byl asi jen na ozdobu.
Samozřejmě že, z pěti drátů se čtyři udělají lehce a naopak to je už trochu problém, jinak řečeno do budoucna, kdy se tam dávalo něco jiného atd...
Nicméně kabely 4B se k motorům dávají celkem běžně a těžko najdete důvod, proč by to nešlo...

Jan Alin:
Citace: Štefan Beláň  05.07.2007, 13:07

Obvod pevné instalace TN-S má 3 nebo 5 vodičů. Je to to samé, jako když bude někdo argumentovat, že ke svítidlu třídy II. (plastové) stačí přivést jenom kabel 2x1,5 mm2.
Používání 2 a 4 žilových vodičů je možné pouze u přívodu přenosných spotřebičů a strojů.

Jsem také přesvědčen o opaku jako p.Hasala. Pro klasický motor nemusím tahat vodič N protože prostě není kam připojit, pro normální motor jsou prostě čtyři vodiče plný počet. Jiná situace je přívod pro spotřebič II třídy. Dnes mi sice nic nebrání přivést přívod dvouvodičově ale připravuje se změna ve které bude uvedena povinnost i k 1f spotřebiči II třídy dovést přívod 3C. Důvod jsou například svítidla která po výměně zůstávají bez zapojeného ochranného vodiče. Ke svítidlům II třídy to ostatně dělám i doporučuji po celou dobu své praxe ať je předpis jakýkoliv.

Štefan Beláň:
TO: Alin

Je zde stejný problém, jako v diskuzi o zásuvkách /5pólové nebo stačí 4pólové/.

Instalovat nový obvod v síti TN-S kabelem 4B bych dokázal tolerovat pouze v průmyslových provozovnách, kde je zajištěna trvalá odborná obsluha a údržba, a nebude problém, v případě potřeby, kabel vyměnit.  :)

Zde se ale jedná o běžnou elektrickou instalaci, pravděpodobně v rodinném domku nebo podobně. V těchto případech nevidím důvod pro instalování nového 3fázového obvodu kabelem 4B. Je to minimálně neprofesionáln í, nesmyslné, neuvážené a podle mého chápání analogie platných norem a standardů i nepřípustné.   (no)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana