Musím k třífázovému ventilátoru přivést opravdu pětivodič?

<< < (2/6) > >>

Jiří Fuksa:
To: Šalamon
Zajímavá diskuse na váš dotaz.
Vzhledem k tomu, že žádný z přispívajících neargumentoval nějakým předpisem, vyplývá z toho pro vás ponaučení, že je důležité si vybrat správného revizního technika.
Pan Hasala a já vám to zrevidujem se čtyřvodičovým přívodem, pan Beláň pouze z pětivodičovým.

Jaroslav Hasala:
Okolo 4P/5P zásuvek mám já osobně jasno, zopakuji to, co jsem napsal v jiné diskuzi :
Všechny zásuvky u nových instalací by měly být pětipólové. Čtyřpólové zásuvky se mohou používat jen pro opravy stávajících instalací.
U zásuvky většinou není předem jisté, co se do ní bude někdy připojovat. Z tohoto důvodu je používání čtyřpólových zásuvek v nových instalacích mírně řečeno nerozumné. Starší stroje nepotřebovaly N vodič, ovládání, osvětlení apod. bylo napojeno z transformátoru 380/220V nebo 380/24V. Nové stroje už mohou N vodič potřebovat.
Oproti tomu u pevně instalovaného motoru je zcela zřejmé co bude potřebovat. N vodič by tam byl skutečně jen pro formu, bez jakéhokoliv využití.
Samozřejmě, z hlediska delší perspektivy má ten N vodič svůj význam, nicméně že by tam MUSEL být ...

Záhyna Lubomír:
Po neblahé zkušenosti po připojení čerpadla 5-ti žilovou šňůrou, tedy s nepřipojeným N, a nevypočitateln ém vypínání předřazeného proudového chrániče už nyní netrvám nutně na tom, že musí být 5 vodičů ke svorkovnici motoru. Na vině byl právě vodič N. Viz také příloha NK ČSN 33 2000-4-46.

Kamil Novák:
Jestli se mohu vmísit do diskuse, tak souhlasím s kolegou Beláňem.

Námitky panů Hasaly a Alina jsou v tomto konkrétním případě logické, ale nechápu, proč si komplikovat život.
Směšná finanční úspora na jedné žíle se může uživateli v budoucnu mnohonásobně vymstít, ale hlavně síť TN-S chápu jako 5, respektive 3  vodičovou.

Že tazatel musí použít síť TN-S je jasné a jedinou zmíňku o síti TN-S v provedení L1,L2,L3+PE jsem našel v ČSN 33 2000-3, obr.31A.
Zde je ovšem jedna fáze spojena s PE a se zemí!  (ssur)

A takto se asi onen ventilátor připojovat nebude.  ??

Další varianta soustavy L1,L2,L3+PE v síti TN se v mém výtisku normy nenalézá.  (no)

Jaroslav Hasala:
Držme se norem a jejich výkladu. Je snad někde přímo napsané, že je toto řešení nepřípustné?
Tak jak jsem psal, z hlediska dalšího využití v budoucnu... (bla, bla, bla)
Ale v dané chvíli? Představuje to snad nějak bezpečnostní riziko?
A o bezpečnost by snad při revizi mělo jít především ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana