Jakým rychlejším typem vhodně nahradit hlavní jistič okruhového rozvaděče?

<< < (3/4) > >>

Josef Prouza:
TO Rozmahel: fakt je, že impedanci sem v sichru nezohlednil. Ideální by byla opravdu pojistka a to i v ER. Jenže- v ER mi nepovolí poj. odpojovač ČEZ a v okruhovém rozvaděči musim brát ohled na osoby neznalé, které nechci nechat hnípat pojistku z odpojovače :-\. Tohle téma bylo správně přesunuto do oblasti teoretických úvah. Prostě budu předpokládat, že k takovému kaskádovému výpadku zas nějaký ten pátek nedojde. Pánové já  (poklona)  všem zůčastněným za konzultaci.

Miloslav Dunda:
Při zkratu je to bohužel normální, že vypadně až jistič u elektroměru. Vzhledem k nízké impedanci jak píšete je tam vysoký zkratový proud a selektivita neselektiva zareagují všechny jističe. To skutečnost a nedá se s tím nic dělat. Stává se to velmi často, když "praskne" žárovka, resp. se vlastně sezkrartuje (to není vždy) a potom tento prblém natává. Nic než se s tím smířit vám asi nebyde.

Jaroslav Hasala:
Teoreticky by šel zkratový proud omezit vřazením nějaké indukčnosti (cívky) mezi hlavní jistič a podružnou rozvodnici. Myslím že by se k tomu daly použít tlumivky, které se svého času montovaly ke svodičům přepětí, pokud byl stupeň B příliš blízko stupni C. V současné době je to pasé, používají se svodiče B+C :)
Prakticky jsem to nikdy nezkoušel, nemám na to fondy :(
Nicméně, v případě hodně nízkých impedancí a tím vysokých zkratových proudů by nebylo od věci zkratové proudy nějak omezit.

Josef Prouza:
TO Jaroslav Hasala
Máte pravdu, tlumivka by zpozdila proud, ale bohužel za cenu vlastní spotřeby a topení a možná i drnčení plechů. Teoreticky by se dal aplikovat supravodivý omezovač, ale na to nemám fondy zase já (Vaše citace),  které při průchodu zkratového proudu zvýšením svého odporu proud sníží. Když sem uvažoval o konvenčnějším řešení, narazil sem na jističe
ABB S 700 -E selektiv. Jsou sice určeny především jako náhrada za nožovky Gg, a sou taky větší než klasický jističe. Ani sem nezkoušel zjišťovat jestli by mi ho ČEZ povolil, na 99% ne. Problem se selektivitou se od toho prvního zatím neopakoval a tak jeho případný dořešení je pořád ve fázi úvah...

Jaroslav Hasala:
Tlumivky, které jsem vlastnoručně montoval (DEHN),  nevydávaly žádný zvuk a ani se nijak nazahřívaly - z toho usuzuji, že s tou vlastní spotřebou to nebude tak "žhavé" :)
Vlastní impedance takovéto tlumivky je určitě nízká, protože na impedanci poruchové smyčky (měřeno před a po montáži) to mělo minimální vliv. Z toho mi tak nějak vyplývá že ztrátový výkon v normálním provozu bude minimální.
Chtělo by to prakticky otestovat, osobně jsem k tomu ovšem nenašel vhodnou příležitost ... No, třeba to bude někoho inspirovat a podělí se s námi o své zkušenosti... ;)
Jinak ještě, tlumivky pro omezení zkratových proudů se používají u vn a VVN.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana