Jakým rychlejším typem vhodně nahradit hlavní jistič okruhového rozvaděče?

(1/4) > >>

Josef Prouza:
Pečlivým pospojením a uzemněním se mi podařilo dosáhnout tak malé impedance, že při zkratu  na světelném okruhu jištěném LSN B 6A vypadne tento, i hlavní jistič okruhového rozvaděče LSN C 20A i hlavní MOELLER C 25A, který je vzdálen 40m. Prosím o radu čím (jakým rychlejším typem) vhodně nahradit hlavní jistič okruhového rozvaděče.

Jaroslav Hasala:
Pokud je ta impedance smyčky skutečně tak nízká, potom by snad šlo vyměnit jističe za vypínací charakterisku D. Je tam ovšem několik ALE, chtělo by to znát podrobnosti, typ, průřez, způsob uložení a délku kabelů a také ty naměřené hodnoty.
Ale je to hodně zvláštní, jističe C toto obvykle zvládají ...

Vladimír Huba:
Ak to máte skutočne preverené, že je to spôsobené len tou malou impedanciou, môj návrh by bol: vymeniť hlavný istič (C/25A) za poistkový odpojovač (napr.OPV10) s poistkami PV10. Týmto by ste dosiahli vyššiu skratovú odolnosť a pri charakteristik e aM aj vyšší vypínací prúd.

Jiří Schwarz:
"...podařilo se mi dosáhnout tak malé impedance..."
Fajn, a prozradíte hodnotu? Nebo to je váš odhad?
Mě se to nějak nezdá, jestliže tvrdíte, že vypadne i jistič C25, vzdálený 40 metrů.
Taky by mě zajímalo co to je zkrat na světelném okruhu. Instalace by měla být udělaná tak, aby zkrat byl hodně velkou mimořádností. A pokud považujete za zkrat "přepálení žárovky",  tak záleží na tom jestli svítila a při přepálení došlo k vytvoření oblouku, nebo jestli přepálené vlákno spadlo a propojilo přívody.
U výpadků při přepálení žárovky jsou trochu jiné poměry než při ostrém zkratu.

Josef Prouza:
Nemám ocejchovaný megr ale přibližně 0.5-0.7 ohmu. Impedance je tak malá, protože HDV  je realizováno CYKY 16, ve výkopu je uložen zemnicí pásek + 3 sondy a je v trase spojeno i s uzemněním hromosvodu. Od rozbočení k okruhovým rozvaděčům je z hlavního pospojení vyvedena CYKY 5x10 přes zmiňovaný LSN B 20 A a navíc ještě CY 10 jako pospojení rozvaděčů, topení a vody. Okruhové rozvaděče jsou 3, přízemí, patro a garáž+dílna opět zemí 15 m s uloženým páskem.
To p.Hasala: také jsem si myslel že to nejde, ale opravdu vypadne. Výměna za třídu D nebo pojistkový odpojovač jak říká p.Huba by situaci vyřešila, ale ze strany ČEZu který vyžaduje (alespoň tady na západě) charakteristik u B a jen výjímečně připustí C (praktikují to tak od loňska),  by to byl asi problém.
To: p. Schvarz: u halogenu vyhořelo čidlo PIR. IP 44 neodolá krupobití >:(.
A to celé mi přinutilo se zamyslet a poradit se. Jde mi o to, že hodiny mám venku v perce v oplocení. Dům uprostřed zahrady a na něm rozvaděč pro okruhy. Je to pozůstatek staré hadro trubkové instalace, kterou nešlo zrušit najednou. Proto starý rozvaděč ER na domě funguje jako rozvětvení pro nové rozvaděče. A kdyby se cokoliv kdekoliv stalo, a třeba kvůli poruše na halogenu zase vypadne celý dům a než se vrátím z práce např. vyteče lednička nebo tak. Vzpomínám na ITMko a J1K ty mně nezradily...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana