Jakým rychlejším typem vhodně nahradit hlavní jistič okruhového rozvaděče?
Milan Karvánek:
No, impedance 0,5 ohmu mi nepřijde až tak nízká, spíš bych řekl, že v praxi přímo typická, když se mi při revizi šplhá k 1 ohmu již pátrám kde je chyba.
Zkuste si ten váš rozvod namodelovat v sichru, třeba to něco napoví.
Rozmahel Vladimír:
Pokud jste blízko trafostanice, je možné, že zkratový proud má vyšší hodnotu a jistič 6A při rozpínání stále táhne oblouk, který pak vyhodí další jističe.
Jistič 6A odpovídá zátěži cca 1.380W. Podle zátěže Vašeho okruhu zkuste snížit proudovou hodnotu jističe světelného okruhu na co možno nejnižší hodnotu.
Josef Prouza:
Tak sem dneska všechno proměřil a spočítal v sichru. Impedanci mám 0,34 ohm, sichr mi selektivitu schválil. (poklona) p. Karvánkovi za inspiraci.
To Rozmahel: TS je asi 300m. Když uvážím AlFe 95... zřejmě i to má vliv. Udělal sem pokus. Za Moeller v ER sem zařadil napřed OEZ 25A -C a pak J1K 24.7A a nasimuloval zkrat. OEZ i J1K drží, Moeller padá. Doměnka je taková, že jistič Moeller je buďto rychlejší i přes stejnou třídu, nebo má vadu čemuž nevěřím. Nemám tak bohaté zkušenosti s domovní instalací, ale myslim si, že když za sebou budou zapojeny jističe stejného výrobce, selektivita by měla "fungovat líp", protože se jedná o ucelenou typovou řadu (LSN, Xpole a pod). Je to jen doměnka. Kdyby to šlo dám si tam Modeion s omezovačem zkratu. Ty mam rád... :)
Milan Karvánek:
No sichr počítá s výrobky OEZ, tak proč né... :)
Na Moellera je pavouk.
Rozmahel Vladimír:
Pro impedanci 0,34 Ohm vychází zkratový proud 676A. Tato hodnota je dost nízká, běžně se naměří v rozvodnách nebo venkovním rozvodu poblíž trafostanice. Při těchto impedancích bývá podstatně vyšší jištění než Vámi popisovaný případ. Pokud se podíváte v Sichru na charakteristik y jističů zjistíte, že pro takový proud je vypínací čas 10ms stejný např.pro B od 0,6A do 63A. Řešením by mohlo být provést jištění takového okruhu pojistkou, která omezí zkratový proud dříve, než dosáhne max.hodnoty.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana