Mohu použít pro přívod kuchyně kabel 5x a udělat z něj v kuchyni 3 okruhy?

<< < (2/4) > >>

Jaroslav Hasala:
K těm samostatným okruhům : Obecně platí, že každá zásuvka, která je určená pro spotřebič s příkonem od 2 kW, by měla být samostatná. V praxi to znamená učitě zásuvka pro myčku, pračku. Zásuvka pro ledničku se dělá samostatně ne kvůli příkonu, ale hlavně kvůli větší spolehlivosti, aby bylo možné např. zapojit tento okruh mimo chránič.

tsvoboda1:
To Dosbaba:
Jistě, sdruženým obvodem by to řešit šlo. Na druhou stranu je potřeba uvážit možné přetížení středního vodiče velkým proudem. Pračka, myčka, konvice a další představují velké jednofázové odběry a veškerý proud poteče zpět právě vodičem N.

Budu-li uvažovat uložení pod omítkou a 3 zatížené vodiče, dovolený proud Cu vodičem 2,5mm2 je 24A (ČSN 33 2000-5-523 ed. 2, tab. 52-B1, sl. 6). A jistě znáte, že při levné elektřině se doma pere, ohřívá voda, vaří atd.,  takže k přetížení N může dojít snadno  ;)

Osobně bych tedy o sdruženém obvodu uvažoval tehdy, pokud by vyšel levněji, než samostatné kabely 3x2,5.

Otakar Dosbaba:
To Svoboda: Kontrolní otázka soudruzi: jak se sčítají proudy v nulovém vodiči ve stejnosměrné a jak ve střídavé třífázové soustavě?... :)

Otakar Dosbaba:
Tedy pro detailisty doplňuji: ve střídavé třífázové soustavě s harmonickými průběhy pouze základní frekvence?

Ale asi jsem se původně nevyjádřil dostatečně přesně, napájení 5C přívodu z různých fází jsem pokládal za samozřejmé a tak mě netrklo to i přímo vypsat.

tsvoboda1:
Pochopil jsem 3f napájení, žádný strach  :)
Odpověď zní vektorově.
Nicméně zatížení nebude vždy ve všech třech fázích a nebude symetrické.
A navíc, když se N přeruší, nebude chodit ani jeden z obvodů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana