Proč došlo k zásahu proudem a chránič nereagoval?
J.Provaznik:
Jednou k nám na firmu přišel jeden "moudrý pán" a popsal nám problém, který má doma. Jakožto zručný kutil si sehnal germicidní zářivku (modré světlo - používá se v nemocnici na likvidaci bakteriií). Tu zářivku zapojil na 230V, nějak utěsnil a strčil do zahradního bazénu místo filtru. Pak do toho bazénu vlezla celá rodina. Hrozně si to pochvaloval, jenom si stěžoval, že ten chránič na zásuvce bude určitě rozbitý, protože když leze ven z vody a má jednu nohu na zemi a druhou ve vodě - chránič vždycky vypadne. No, také mu trochu vadilo modré světlo - dobře ničí bakterie, ale také oční spojivky.
Doporučil jsem mu, ať okamžitě zavolá domu, aby tu strašnou věc okamžitě vypnuli a pak vyhodili. Pán nikam nevolal a trošku rozladěně odešel. Jestli se u nich doma pořád koupou s 230V to bohužel nevím.
Poučení - ještě štěstí, že ty prouďáky jsou.
Štefan Beláň:
TO: Provazník
Tak to je velice hezký příklad z praxe. (jednicka)
Dotyčný pán a jeho rodina má jistě velké štěstí, že trvale unikající proud je těsně na hranici vybavení a v momentě vykročení z bazénu dojde k vybavení.
Kdyby byl bazén dobře odizolovaný, asi by to vypadalo docela jinak a byly by to nezapomenuteln é okamžiky ;D
Václav_ Šigut:
Citace: Jaroslav Hasala 26.05.2007, 22:01
Podle mého přesvědčení i zkušeností by 230V proti zemi nemělo normálního, zdravého člověka zabít, pokud není zrovna v nějakých zvlášť nepříznivých podmínkách (třeba po kolena ve vodě :) )
Proud procházející tělem jsem nikdy neměřil, ale opakovaně se mi stalo, že jsem vlastním tělem vybavil chránič 0,03A, aniž bych vůbec něco podstatného cítil.
Asi to bude opravdu chtít ty dobrovolníky, bez nich pravdu nezjistíme ... :)
Podle mého názoru dobrovolníky již není třeba, celá problematika vlivu proudu nižšího než je vybavovací proud chrániče na lidský organismus byla odzkoušena před mnoha lety.Je o tom zpracováno zajímavé video.
Štefan Beláň:
TO: Šigut
A taky ČSN IEC 479-1 (33 2010) a ČSN IEC 479-2 (33 2010). (!)
Miroslav Minařík:
V souvislosti s touto diskusí musím uvést dramatické zjištění,
že si uživatelé myslí, že když mají proudový chránič, tak je to ani nekopne!
Prý to říkal pan podavač, teda prodavač. (norm)
Z 20 dotázaných 6 takto reagovali!
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana