frekvenční měnič vs. proudový chránič

<< < (3/4) > >>

Miroš Jan:
TO Kurka.

No a já jsem to myslel tak, že proudový chránič "B",  je speciálně určen pro obvody s frekvenčním měničem.  Vnitřní zapojení a konstrukci jsem nezkoumal, ale vím že to funguje spolehlivě, a zařízení maká jako ďas.
 ;)

Oldřich Horáček:
Díky za vaše příspěvky.
Nutnost použití chrániče vyplývá ze samotné konstrukce chrániče (obsahuje usměrňovač) a je také požadován normou 50178, je to tedy hlavně kvůli správné funkci. Normální chránič by mohl být ss proudem "zmaten". Klidový proud měniče 5,5kW s RFI filtrem je cca 50mA. To by pro chránič 300mA neměl být problém. Vzhledem k velkým svodovým proudům při zapnutí a někdy i vypnutí přístroje je ale nutné použít chránič G nebo S. S je ještě pomalejší než G. Záleží také hodně na tom, jak je síť "tvrdá",  protože nám to tady chodí jen s třídou B a v Dánsku tam museli dát dokonce S. Souhlasím s tím, že ve většině případů bude nutné, aby pro tuto mašinu měl zákazník zvláštní chráněný přívod. Použití chrániče je vůbec diskutabilní, ale v jiných státech to vyžadují....

Pane Kurka, moc bych si chtěl přečíst článek, který jste zmínil. Mohl by jste mi to prosím naskenovat?

Jaroslav Melen:
Podrobnosti k proudovému chrániči "B" viz příloha.

Martin Kurka:
Vážený pane Horáčku,
ten časopis Elektro je čerstvý (obálku přikládám),  určitě jej seženete a při Vaší profesi vám zaručuji, že se k tomuto číslu budete často vracet. Obsahuje asi 14 jemných grafů, skenováním z nich nic nedostanu, těch 48Kč váš zaměstnavatel určitě unese.
Něco z toho v orginále z Internetu je zde, navíc vypichuji poměrně důležitý způsob řazení ss chráničů typu B - on to poslal pan Melen, ale i dr. Czapp na to upozorňuje.
Ta polská příloha přeložená do češtiny by naše revizní techniky velice potěšila, problematika je to neuveřejněná.

Tak jsem očekával, že chránič na 30mA to nebude, ale při těch 300mA mi smysl instalace chrániče už silně utíká.

Citace: Oldřich Horáček  28.05.2007, 08:45

Záleží také hodně na tom, jak je síť "tvrdá",  protože nám to tady chodí jen s třídou B a v Dánsku tam museli dát dokonce S.

To mne inspirovalo, že spíš je otázkou, jak je ta síť z hlediska VF a impulsního odběru tvrdá - teda spíš měkká. Možná instalovat do rozvaděče před chránič "obyčejné" tlumivky, které se dávají  na oddělení prvních stupňů svodičů přepětí, by udělalo malý VF zázrak.
Jinak já vám rozumím, ale pro Vaše čtenáře je popisovaná změna typu chrániče z B na S na dálku vypadající jako navyšování stupně odolnosti a jsou to při tom hrušky a švestky. B je odolnost a citlivost na stejnosměrný reziduální proud, S a G jsou rychlosti vypnutí chrániče na jakýkoliv reziduální proud, který ten chránič "umí".

Oldřich Horáček:
Pane Kurka, přesně tak, vždy se musí jednat o B. S nebo G je jen pro možnou necitlivost na špičky. Časopis jsem objednal - doufám, že přijde brzy.
Síťová tlumivka má na správnou funkčnost chrániče velký vliv, do té první mašiny se nám ji podařilo umístit. Má ale asi 10kg. 3x1,5mH/25A
 (poklona)  zvláště vám a všem ostaním za poskytnuté informace.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana