frekvenční měnič vs. proudový chránič

(1/4) > >>

Oldřich Horáček:
Používáme měniče Lenze, konkrétně řadu Vector 8200. V jedné aplikaci (dva měniče 3kW s integrovaným RFI filtrem) jsem měl problém s vyhazováním chrániče (typ B citlivý také na residuální ss proud) pči zapínání stroje. Známý problém s proudy přes CY kondenzátory v RFI filtrech...Zko ušel jsem zařadit stykač do hlavního napájení tak aby se všechny fáze připínaly ve stejném okamžiku, bylo to lepší, ale nijak vrazně. RFI filtry jsem měnit nechtěl, protože integrované byly cenově výhodné a na EMC vyzařování to prošlo. Zkusil jsem tedy řešení s použitím síťové tlumivky (3x1,5mH) a proud do ochranného vodiče se o poznání zmenšil, takže problém byl vyřešen.

Nyní tady řeším aplikaci s měničem 5,5kW, externí RFI filtr. Zkoušel jsem aplikovat také originální doporučené "příslušenství" od Lenze: síťovou tlumivku a RFI filter, zkusil jsem přidat ještě ten stykač ale pořád tam jsou problémy s vypínáním chrániče. Naše zařízení prodáváme po celém světě (i USA) a proto jsem zatím nezkoušel měnit proudový chránič za jiný, protože neznám všechny tamní nařízení a zvyklosti. Vypadá to ale, že v této aplikaci musíme vyžadovat po zákazníkovi, aby kromě třídy B byl chránič také se zpožděníním (S nebo G). S typem S jsem to testoval a samozřejmě to jede i bez tlumivky a stykače.

Chtěl bych se zeptat která norma popisuje kromě standardních typů A, AC, B také typy S a G co se týče jejich aplikačního nasazení a podmínek použití. Do návodu k použití bych mohl dát požadavek například na použití typu S s našim přístrojem ale nejsem si jistý, jestli je to košer vůči všem možným zákazníkům.

Hynek Bureš:
Chápu správně, že ten chránič si má připravit zákazník v rozvaděči pro napájení Vašeho zařízení? Pokud ano, tak je podstatný důvod proč by tam měl chránič být (zvýšená ochrana před nebezp. dotykem, koupelny nebo bazény, výbuch, zvýšené riziko požáru, sítě TT. A je vůbec chráíníč nutný? Jedná se o zařízení připojované do zásuvky nebo pro pevné připojení resp. pevnou montáž s možností místního pospojování? Pro každý důvod se použivá chránič jiné citlivosti a s tím souvisejí i vybavovací charakteristik y. Například chránič "G" zpožděný lze užít všude tam, kde se používá obyčejný. To zpoždění je tak malé, že neovlivňuje bezpečnost pži výskytu reziduálního proudu, ale současně zvyšuje odolnost při proudových špičkách. Chránič "S" již nelze použít jako zvýšená ochrana z důvodu vyššího zpoždění (selektivita) a nižší citlivosti (zpravidla 300mA). Obecně bych nepředepisoval nutnost proudového chrániče, to bych ponechal na projektantovi  přívodu a na základě protokolu o určení vnějších vlivů Vhodné uvést např, ve smyslu "bude-li na přívodu chránič, pak použít G". To je podle mě košer.

Zdeněk Štafín:
Souhlasím s autorem předchozí odpovědi - je použití proudového chrániče ve Vaší aplikaci opodstatněné? Svodové proudy při startu měniče opravdu mohou chránič vybavovat pravidelně. Nebylo by spíše zajímavější monitorovat podle typu sítě izolační odpor nebo unikající proud, ať už před měničem nebo za ním, se signalizací nebo odpojením při překročení nastavené meze? Nevím vůbec nic o Vaší aplikaci a požadavcích na ochranu, to se těžko hledá řešení. Ale monitorovací moduly existují, fungují v poměrně širokém rozsahu napětí i frekvencí, a na rozdíl od chráničů nejsou tak citlivé i na harmonické, které se z měničů zpět do napájecí sítě dostávají. Základní popis funkce jednotlivých typů chráničů je např. v katalogu OEZ, zde se odvolávají na ČSN EN 61008, ale v databázi ČNI ji nějak nemůžu najít, co to je zač...

Zdeněk Štafín:
Už jsem tu mrchu normu našel ::) ČSN EN 61008-1 (nyní už ed. 2 z roku 2005),  třídící znak 354181.

Zdenek Gec:
Místo ČSN EN 61008 "Proudové chrániče bez vestavěné nadproudové ochrany pro domovní a podobné použití (RCCB) - Část 1: Všeobecná pravidla"  bych doporučil přečíst odpovídající pasáže z ČSN EN 50178 "Elektronická zařízení pro použití ve výkonových instalacích",  která řeší i ochranu před úrazem el. proudem

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana