Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -A- Nově přidané příspěvky ke kontrole moderátory
| | |-+  Zapojení 48-portového PoE switche v domácí instalaci – teplo, jištění a hluk?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Zapojení 48-portového PoE switche v domácí instalaci – teplo, jištění a hluk?  (Přečteno 199 krát)
Zóna A - zde na příspěvky nelze odpovídat. Vyčkejte na přesunutí moderátory do zóny B
Jack Hicks
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: Včera v 14:27 »

Off topic

poklona  všechny místní odborníky a řemeslníky. Obracím se na vás s prosbou o radu, protože se právě nacházím ve fázi rekonstrukce patra staršího rodinného domu a rozhodl jsem se, že tentokrát nebudu nic podceňovat a udělám si pořádnou datovou síť.
Můj osobní postřeh je takový, že člověk si dneska říká, jak mu stačí Wi-Fi, ale jakmile začne doma provozovat pár IP kamer, NAS server a v každém pokoji chytrou televizi, začne to bez drátu drhnout. Takže jsem se rozhodl pro "overkill" řešení a do technické místnosti jsem si pořídil 19-palcový rack, kam chci všechno soustředit.
Dostal jsem se ale k technickému bodu, který mi vrtá hlavou. Sehnal jsem za velmi slušné peníze starší, ale plně funkční enterprise 48-portový managed switch s podporou PoE (Power over Ethernet) https://serverorbit.com/network-switches/48-port. Plánuju do něj zapojit zhruba 30 zásuvek po celém domě plus napájení pro několik přístupových bodů a kamer.
Konkrétně mě trápí jedna věc: odvod tepla a elektrická zátěž v uzavřeném rozvaděči. Když jsem se díval na specifikace, tenhle 48-portový obr má sám o sobě docela slušný odběr, a pokud do něj zapojím všechna ta PoE zařízení, počítám, že se může dostat na špičkový výkon kolem 400-500 W.
Mám několik otázek, se kterými byste mi jako elektrikáři mohli pomoci:
Jištění a okruh: Má smysl pro datový rack s takto výkonným switchem vyčlenit samostatný jistič (např. B6 nebo B10),   nebo ho mohu klidně "pověsit" na okruh zásuvek v dané místnosti? Bojím se hlavně rušení nebo výpadků při zapnutí jiných spotřebičů.
Pospojování (uzemnění): V diskusích jsem narazil na to, že u racků s tolika porty je kritické správné uzemnění šasi switche i samotné skříně. Je v domácích podmínkách stačit propojení s hlavní uzemňovací svorkou (MET) vodičem CYA 6mm2, nebo se to u datových rozvodů řeší jinak?
Termomanagemen t: Máte zkušenost s tím, jak moc takový 48-portový switch dokáže "vytopit" malý nástěnný rozvaděč (např. 9U)? Nerad bych, aby mi tam po měsíci provozu začaly odcházet kondenzátory kvůli vysoké teplotě. Instalujete běžně do racků aktivní ventilátory s termostatem, nebo se spoléháte na pasivní větrání?
Přiznám se, že jsem byl trochu naivní a myslel si, že switch prostě "přišroubuju a zapojím",   ale když vidím tu velikost a slyším ty ventilátory, co se v něm točí, začínám mít před tou instalací trochu respekt.
Budu vděčný za jakoukoli praktickou zkušenost z vašich realizací, abych se vyvaroval začátečnických chyb, které se po nahození omítek už špatně opravují.
Je podle vás v dnešní době 48 portů pro rodinný dům nesmysl, nebo se setkáváte s tím, že nároky uživatelů rostou tak rychle, že je lepší mít takovou rezervu hned od začátku?
Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.014 sekund, 20 dotazů.