Jaký je rozdíl mezi nulováním a zemněním ?
Záhyna Lubomír:
Vážení pánové, stejný problém bude u revizí hromosvodů - viz ČSN 34 1390 versus soubor ČSN EN 62305, ale i v jiných oblastech. Já se také při revizích dívám na datum uvedení instalace (a zařízení) do provozu a podle jaké ČSN byla instalace prováděna a uváděna do provozu. Podle stavu pak navrhnu dodatečné úpravy z hlediska bezpečnosti, pokud je to ovšem proveditelné (a ekonomicky únosné) a neznamená to rekonstrukci celé instalace. Na závěr revize pak napíšu jednak zda vyhovuje požadavkům původní ČSN 34 1010 a pro kontrolu také provedu srovnání se souborem ČSN 33 2000 – ale jen zda by vyhovovala nebo ne souboru 33 2000. Ale hlavní pro mě je datum uvedení do provozu. Také např. u instalací provedených před rokem 2000 – např. pro prostory s neb. pož. hořlavých prachů nebo prostory s nebezpečím požáru hořlavých hmot, pokud jsou provedeny v soustavě TN-C, těžko bez celkové rekonstrukce budete splňovat požadavky nových ČSN (krytí, proudové chrániče apod.) – to lze u nových doplňujících instalací, ale ne u základní.
Miroš Jan:
TO Kamil Novák.
Naprostý souhlas. Já osobně postupuji obdobným způsobem. (jednicka)
Miroš Jan:
Jenom doplním pro zůčastněné.
Uvedu příklad. Nadávno sem byl vypeskován za pdoudový chránič Idn 300 mA, pro prostory se zvýšeným ryzikem nebezpečí požáru.
Instalace 20 let stará. Prostor s nebezpečím požáru hořlavých hmot, truhlárna. Soustava TN-C.
V současné době tato instalace musí být v soustavě TN-S. Proudoivá chrániče Idn 30mA na zásuvky, dále chránič Idn 300 mA.
Já se ptám pávů kolegů revizákú, co teda píší do periodické trevizní zprávy, to navrhujete okamžité zavření zmíněné provozovny (no)
protože zmíněná truhlárna nevyhovuje předpisům platným v součesné době :o
Já osobně to takto neprovádím.
Václav_ Šigut:
Citace: jars 12.05.2007, 09:48
Jaký je rozdíl mezi nulováním a zeměním ?
-nulováním : chráněná část je spojena s nulovým bodem zdroje
-zeměním :chráněná část je spojena se zemí
Miroš Jan:
Jenom doplním pana Šiguta.
nulováním : chráněná neživá část elektrického zařízení je pomocí ochranného vodiče spojena s nulovým bodem zdroje
zemněním : chráněná neživá žást elektrického zařízení je pomozí zemniče a zemně spojena s nulovým bodem zdroje
;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana