Jaký je rozdíl mezi nulováním a zemněním ?
Kamil Novák:
Citace: Georgis Fasulis 18.05.2007, 17:21
Z hlediska bezpečného vypnutí při poruše vyhovuje (nebo nevyhovuje) tato elektroinstala ce podmínkám samočinného odpojení od zdroje uvedených v platné ČSN 332000-4-41.
Dobře a když zjistím, že nevyhovuje 33 2000-4-41, tak co potom?
Štefan Beláň:
TO: Novák
To snad nemyslíte vážně?
>:( (zliskat)
Měl byste místo špičkování začít víc logicky myslet, a nasypat si už popel na hlavu.
(doh) ;)
Kamil Novák:
TO Beláň :
Já ten dotaz myslel vážně.
Jestliže bych měl hodnotit jestli parametry ochrany (u starého zařízení) vyhovují nejen ČSN 34 1010 a souvisejících a zárověň i ČSN 33 2000-4-41 a souvisejících a zjistil bych, že dle 34 1010 je vše OK, ale dle 33 2000-4-41 naopak KO, tak k čemu mi to bude dobré.
Prostě nechápu, proč by stará instalace, aby mohl být učiněn závěr, že je schopna bezpečného provozu, musela vyhovovat novým požadavkům.
Stačí, když uvedete, kde je toto napsáno a není co řešit ! ::)
A já si tady věřejně vysypu na hlavu třeba celou popelnici. (wall)
Štefan Beláň:
Už mne to začíná unavovat.
Pokud pro vás není nutní dodržovat základní ustanovení bezpečnosti, což je ČSN 33 2000 část 4 BEZPEČNOST, a dáváte do jednoho pytle celý soubor 33 2000, je to vaše zodpovědnost - lépe řečeno lehkovážnost.
Stačí, když si přečtete v ČSN 33 2000-1 "Vysvětlení k textu převzaté normy" str. 3 a 4.
V případě maléru na instalaci, kde jste prováděl revizi a hodnotil bezpečnost podle neplatné normy ČSN 33 1010, bude pro právníky jistě velice jednoduché označit viníka.
Dále se již nehodlám účastnit této, pro mne zbytečné, diskuse.
Kamil Novák:
Citace: Štefan Beláň 18.05.2007, 23:40
Už mne to začíná unavovat.
... dáváte do jednoho pytle celý soubor 33 2000, je to vaše zodpovědnost - lépe řečeno lehkovážnost.
Ale vždyť to je "jeden pytel", přesněji řada norem, které se vzájemně doplňují a odkazují na sebe.
Citace: Štefan Beláň 18.05.2007, 23:40
Stačí, když si přečtete v ČSN 33 2000-1 "Vysvětlení k textu převzaté normy" str. 3 a 4.
Přesně tak.
A jestli mám správný výtisk ČSN 33 2000-1(2003), tak tady na str.4 čtu :
Elektrická zařízení provedená a provozovaná podle předpisů a norem platných v době, kdy byla tato zařízení zřizována, lze ponechat v provozu beze změny (odpovídající i nadále předpisům podle kterých byla tato zařízení zřizována a provozována), jestliže namají závady, jež by ohrožovaly zdraví, ani nejsou nebezpečné životu a neohrožují bezpečnost věcí, jinak je nutno zařízení upravit podle nových předpisů a norem.
Jestli tedy správně chápu, tak stará zařízení mají odpovídat původním předpisům, ale nevím, proč by měla být vztahována a hodnocena podle nových ?
Tedy vztaženo k původnímu sporu : proč bych měl zjišťovat, bude-li zařízení správně samočinně (automaticky) odpojeno, když mi stačí, bude-li správně fungovat ochrana nulováním ?
Už jsem jednou položil prostou otázku : KDE JE TOTO NAPSÁNO ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana