Jaký je rozdíl mezi nulováním a zemněním ?
Záhyna Lubomír:
To p. Miroš
V prostorách se zvýšeným rizikem požáru - postupuji jak jsem psal dříve - podle data uvedení do provozu a v závěru doporučuji případné nové obvody v těchto prostorách provádět dle nových ČSN a původní instalaci provozovat se zvýšenou mírou pozornosti, a teprve v případě rekonstrukce (změna prostor, technologie) provést dle současně platných ČSN. Pokud však někdo provedl nový obvod či doplnění instalace (dá se zjistit srovnáním s předchozí revizí) bez respektování nových ČSN tvrdě trvám na tom, že tyto nové obvody budou provedeny dle současně platných ČSN - prostě nejsou schopny bezpečného provozu.
Kamil Novák:
Citace: Záhyna Lubomír 20.05.2007, 21:40
To _ Miroš
V prostorách se zvýšeným rizikem požáru - postupuji jak jsem psal dříve - podle data uvedení do provozu a v závěru doporučuji případné nové obvody v těchto prostorách provádět dle nových ČSN a původní instalaci provozovat se zvýšenou mírou pozornosti, a teprve v případě rekonstrukce (změna prostor, technologie) provést dle současně platných ČSN. Pokud však někdo provedl nový obvod či doplnění instalace (dá se zjistit srovnáním s předchozí revizí) bez respektování nových ČSN tvrdě trvám na tom, že tyto nové obvody budou provedeny dle současně platných ČSN - prostě nejsou schopny bezpečného provozu.
(jednicka)
Miroš Jan:
TO Záhyna L.
JÓ tak to je přesně ono. K tomu nemám co dodat. (jednicka)
Václav_ Šigut:
Citace: Miroš Jan 20.05.2007, 18:38
Jenom doplním pana Šiguta.
nulováním : chráněná neživá část elektrického zařízení je pomocí ochranného vodiče spojena s nulovým bodem zdroje
zemněním : chráněná neživá žást elektrického zařízení je pomozí zemniče a zemně spojena s nulovým bodem zdroje
nesouhlasím-Václav Šigut
Georgis Fasulis:
To Novák: A co asi je nulování? 341010: "Podstata ochrany nulováním spočívá v odpojení vadné části elektrického zařízení použitím nulovacího vodiče, spojeného s uzlem (nulovým bodem) zdroje."
Jinými slovy jde o nümlich totéž tedy o samočinné odpojení od zdroje, jak o tom mluví ČSN 332000-4-41.Pro obě normy je přitom společné, že k vypnutí musí dojít v určitém čase a, světe div se, i stejnými prostředky, tedy pojistkami a jističi. Akorát že 341010 mluví o vypínacích proudech (násobcích jmenovitých hodnot vypínacích prvků) a 4-41 mluví o vypínacích časech, ale i ty vypínací proudy u různých hodnot vedou k jistým vypínacím časům velmi podobným těm dnešním.
Osobně, kdybych byl REVIZÁK a zjistil bych, že mi impedanční smyčka nevyhoví času dle 332000-4-41, tak bych už vůbec nezjišťoval, že může třeba vyhovovat 341010 a DO REVIZE BYCH NAPSAL - NEVYHOVUJE. Je nutno provést taková a maková opatření -tečka. Např. Vyměnit jistící prvek za takový, aby impedanční smyčka vyšla.
Nikdo netvrdí, že se musí hned rekonstruovat celá elektrika z dvoudrátu na třídrát, ale taková minimální opatření, abyste zajistil samočinné odpojení dle podmínek 332000-4-41, jste podle mne schopen za relativně minimálních nákladů zajistit vždy a pokud ne (instalace je v takovém hrozném stavu, že to nejde), nemohla instalace vyhovovat ani staré 341010.
Když toto neučiníte, a alibisticky se schováte za starou neplatnou normu, jste za to plně odpovědný vy a nikdo jiný. Toť můj názor a věřím, že stejný názor by měl i případný soudce, kdyby došlo na lámání chleba, nic ve zlém. :-)
Vy jako revizák jste totiž plně odpovědný za bezpečnost elektroinstala ce, které jste dal razítko BEZPEČNÁ a nikdo jiný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana