Přizemnění bodu rozdělení PE a N
Hynek Bureš:
To MK:
1: S proudy tekoucími přes HOP je to naprosto dtto. jako každé jiné přizemnění PEN v síti - zobecněno. Dobře to není, ale dodal jsem také, že v praxi jsou proudy tekoucí středním vodičem (v síti TNC je to PEN) díky symetrii zatížení fází obvykle relativně malé.
2: Prostě to tak mají v připojovacích podmínkách a pokud nejsou dodrženy, elektoměr nepřipojí.
To ŠB:
Souhlasím, že uvnitř budovy nemá síť TN-C co dělat. A dodávám, že mimo budovu nemá co dělat síť TN-S. Ani jedno z těchto dvou tvrzení není jednoznačně podloženo konkrétním předpisem nebo požadavkem normy. Čili řešení je na projektantovi a své rozhodnutí by měl umět obhájit. Osobně bych na obhajobu TN-C mimo budovu uvedl, že není problém v terénu libovolně přizemňovat PEN, tak nač tahat další vodič, PE by se muselo také přizemňovat a mezi N a PE by mohlo vznikat napětí (vlivem přechodových odporů, indukce apod.), tyto dva vodiče už mezi sebou dále spojovat nesmíme.
Mirek Kuneš:
Takže všechny neměřené rozvody a stoupačky jsou chápány jako distribuční vedení v síti TN-C. V bytových domech, kde nejsou odečtové elektroměry, musí být bod rozdělení za každým elektroměrem. To se mi moc nelíbí, ale asi se s tím nedá nic dělat. Emg. rušení se dá eliminovat, pokud přizemňovací dráty povedou stejnými trasy jako přivodní kabel a HOP bude poblíž trasy kabelu.
Nelíbí se mi ta představa pracovních proudů, tekoucích ochrannou přípojnicí. Pořád mám tu ideu, že ochranným vodičem za normálních okolností nemá téci proud. Samozřejmě někdy jím teče vyrovnávací proud (třeba je-li nablízku elektrická trakce), ale to je něco jiného.
Milan Karvánek:
Citace: Mirek Kuneš 12.05.2007, 20:02
Nelíbí se mi ta představa pracovních proudů, tekoucích ochrannou přípojnicí. Pořád mám tu ideu, že ochranným vodičem za normálních okolností nemá téci proud. Samozřejmě někdy jím teče vyrovnávací proud (třeba je-li nablízku elektrická trakce), ale to je něco jiného.
A co vlastně řešíte, u obyčejné bytové přípojky? Čeho chcete dosáhnout? Vaše úvahy patří spíš do rubriky "řešení teoretických úvah", než sem. Aby byla instalace bezpečná stačí většinou "alespoń" dodržet ustanovení ČSN. Jak praxe ukazuje i s tím má nemalá část lidí problém. Proč si tedy další problémy sám vyhledávat?
Štefan Beláň:
Citace: Mirek Kuneš 12.05.2007, 20:02
Takže všechny neměřené rozvody a stoupačky jsou chápány jako distribuční vedení v síti TN-C.
Distribuční síť končí přípojkovou skříní. Dále pokračuje HDV (hlavní domovní vedení), které by mělo být v síti TN-S. 8)
Proč ČEZ a rozvodné závody vyžadují TN-C, jsem nikdy za mou dlouholetou praxi nepochopil a nikdo mi nepodal logické vysvětlení. Pravděpodobně proto, že žádné vysvětlení není a že se jedná o dogma, nad kterým se nikdo nezamýšlí a pouze vyžaduje vžitou praxi. >:( (fool)
Otakar Dosbaba:
Zde se připojuji k panu Beláňovi: Udělat HDV v novém objektu v síti TN-C je zbytečným krokem zpátky, zrovna tak jako trvání ČEZu na této síti až k elektroměru. Také se mi nelíbí, když jsem nucen v rámci zvyku od elektroměrovéh o rozvaděče s více elektroměry k jednotlivým podružným rozvaděčům vést v rozsáhlejší budově TN-C a tam teprve rozdělovat PE a N. A vytvářet tak pospojováním vyrovnávací proudy jak kovovými konstrukcemi, tak některými datovými spoji, to snad již patří do minulého století.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana