Proč není jistič lepší pojistkou?
František Tuček:
Dvě tváře jističe
Pojistka vypadne a je po ní. Jistič vypadne, páčku zvednete a jedete dál. Z toho plyne zdánlivě jasný závěr: jistič je lepší. Jenže tohle zjednodušení má v sobě háček, který může mít vážné důsledky. Při tvrdém zkratu záleží na zkratové odolnosti a jistič ji nemá vždy srovnatelnou s pojistkou. Proto se v praxi oba prvky někdy kombinují. Glosa ukazuje, kde jistič vyniká, kde má své hranice a proč správná volba závisí na konkrétním místě instalace, ne na zvyku nebo pohodlí.
Související ...
... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Proč není jistič lepší pojistkou?
Zdenek Skotnica:
Třeba v HDS je pojistka nenahraditelná .
Václav Třetí:
Citace: Zdenek Skotnica 02.05.2026, 11:09
Třeba v HDS je pojistka nenahraditelná .
Dnes to víme a respektujeme. Na konci 70. let a v létech 80. bývalo v některých oblastech zvykem používat skříňky SIL osazené jističem ITV 3x25A místo pojistek. V místech s vyšším vnitřním odporem sítě jistič nějakou dobu vydržel. Tam, kde byly sítě modernější, rekonstruované nabo nové a v blízkosti DT jistič odešel po několika zkratech. Ještě kolem roku 2000 jsem se s touto úpravou setkal a bylo nutné osadit pojistky.
Jiří Schwarz:
Ještě v jednom případě bych se "vyhnul" jističi
V zapojení T u přepěťově ochrany pokud se před ní dá jako předjištění jistič místo pojistky, ta cívečka v jističi zdegraduje funkci stupně T1
Jan Kelbich:
Citace: Jiří Schwarz 04.05.2026, 09:26
V zapojení T u přepěťově ochrany pokud se před ní dá jako předjištění jistič místo pojistky, ta cívečka v jističi zdegraduje funkci stupně T1
No já jsem vůbec nepochopil, jak je možné do větvě se svodičem instalovat jakékoliv jištění. Jaký smysl pak ta přepěťovka má ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana