Jak přivést jednou vývodkou přívodní a odvodní kabel současně?

<< < (3/6) > >>

Milan Hudec:
Když bude vypínač instalován v lištové krabici, tak do této musím taky vyvrtat díru, či odlomit segment.

Zdenek Hejčl:
Ano  jde to, spodní díl má předlisovaný výřez pro gumu. Dá se to vylomit a koupit náhradní gumu...
Je to dost pracné, ale jde to a už jsem to dělal...

Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý  13.04.2026, 14:21

V podstatě jak pravil kol. Václav Třetí, zachraňovat prasečinu ano, ovšem musí se mi to vyplatit a investor musí počítat s tím, že budou vicepráce.

Já jsem se "vyučil" na začátku 90. let. Nechal jsem se ukecat, abych vzal dodělání elektroinstala ce po náhle zemřelém kolegovi (kterého jsem vůbec neznal). Tehdá samozřejmě na RD práce bez náznaku projektu a protože investor pospíchal a měl nasmlouvané zedníky, tak nechal dělat vnitřní omítky, bez toho, abych viděl připravené rozvody. Špatně bylo vše, co mohlo být, nejspíš to byl kutil, který sám sebe prohlásil elektrikářem, zásuvky připravené 1,5 na střídačku s 2,5, chyběly přívody z rozvaděče k několika obvodům, nelogicky a nedostatečně připravené rozvody světel. Od té doby jsem už nevzal dodělávku, ať byla z jakéhokoliv důvodu.

Citace: Zdenek Hejčl  13.04.2026, 19:14

Ano  jde to, spodní díl má předlisovaný výřez pro gumu. Dá se to vylomit a koupit náhradní gumu...
Je to dost pracné, ale jde to a už jsem to dělal...

On to není výřez na vylamování, výrobce má upravenou lisovací formu tak, aby mohl dělat dolní díl krabičky s jedním nebo dvěma vstupními otvory podle potřeby. Materiál není v místě, kde je třeba vylomit dostatečně zeslabený, proto to jde velice špatně a je třeba doladění pilníkem, nedoporučuji.

V případě povrchové instalace s Praktiky nebo obdobnými vypínači s IP 43/44 doporučuji klasickou instalaci s odbočnými krabicemi, podle mého názoru to vypadá lépe, možná i řemeslněji. Jsem stará škola a kabel ohnutý o180° obcházející vypínač se mi nelíbí. U starých typů vypínačů, kde byly průchodky PG, šlo použít "kalhotky" zmíněné kol. Minaříkem, že by to byla vzhledová lahůdka se také nedá říct.

Pavel Horský:
Citace: Milan_Vala  13.04.2026, 13:43

Protože jsou to náklady navíc. A ke všemu je to na zeď kotvený natloukačkama, takže riziko poškození vypínače i zdi je dosti velké. Prostě to tam je a já se ptám, zda mohu udělat do vypínače díru navíc, aby to bylo přípustné.

Nezlobte se na mě, ale zajímalo by mě, proč si hrajete na Matku Terezu.
Kdyby si zákazník vzal na provedení elektroinstala ce od jejího počátku rovnou elektrikáře, nemusel by pak vícenáklady řešit a není to vůbec váš problém.
Pokud jde o  prostory, kde nemusí být dodrženo krytí IP44 (to najdete v protokolu určení vnějších vlivů...součás t projektové dokumentace...),  pak bude problém jen v tom, že porušíte výrobek, který není výrobcem k takové úpravě určen. Další problém je pak v osobním profesním pocitu. Některým borcům od našeho fochu tak nějak nevadí chování prasete a jsou schopni udělat cokoli. Např. mě by toto dost trápilo a trval bych na tom, aby elektroinstala ce byla provedena bez zoufalých záchranných akcí.

Řešení se zachováním veškeré profesní vážnosti:

Koupit zásuvky Praktik 5518-2969 B a jejich spodky se dvěma vývodkami (spodní a vrchní) použít pro vámi smýšlené účely. A neříkejte, že jsou problém natloukačky. Ty jdou ze zdiva s trochou šikovnosti docela dobře vyndat.

Za mě: vrtání do těla spínače NE. A když si ještě představím, jak to budete vrtat bez demontáže těla spínače...pros tě NE.

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  13.04.2026, 17:26

Když bude vypínač instalován v lištové krabici, tak do této musím taky vyvrtat díru, či odlomit segment.

A právě o tom to je. "Odlomit/vylomit segment který je k tomu účelu určený. Na rozdíl od krabice není tělo spínač k těmto účelům výrobcem určené.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana