Co uděláš, když ti upadne šroubovák do rozvaděče pod napětím?

<< < (2/3) > >>

František Šohajda:
Kolega mě vyprávěl,jak zapojovali velký motor na drcení obilí.Byl kabel zapojen na pojistky v hl. rozvodně (250A) ,tak si to vypnuli a vytahli pojistky, kolega to utahoval a klíč 14x17 si dal na tyto pojistky se zhora (takže zkrat všech fází),aby nemusel jej hledat.Jak se to zapojilo náhodou došel gen ředitel na kontrolu jak to jde.Jak došla delegace,viděla otevřenou hl. rozvodnu podniku,tak se tam podívali.Druhý elektrikář řekl ok, zapojeno můžeme zapnout pod proud.Jenže neviděli ten klíč přes 3 fáze.Prý taková rána a světlo jako z blesku,celá degace vylítla z dveří hl. rozvodny a všude ticho!! O0

A klíč, nenašli ho ani kousek!!Vypařil se.... (dance)

Václav Třetí:
Mě se před asi 30. léty podařilo zkratovat přívod do HDS spadlým šroubem mezi dvě fáze tak dobře, že spadl i jistič na DT, které bylo asi 100m daleko. Ze šroubu také nic nezbylo, ale dvířka skříně byla zavřená, takže se čerti ženili jen uvnitř a nikomu se nic nestalo. Měl jsem tehdá klíče ČEZ, tak jsem trafo nahodil a pak také sháněl nožovky.

Lovit zapadlý vercajk z rozvaděče jedině po jeho celkovém vypnutí.

P.S. Líbí se mi obrázek vygenerovaný AI. Toho "elektrikáře" s hodinkami na ruce bych hnal od rozvaděče bičem. Já celý život hodinky na ruce nenosím, dnes mám čas na mobilu, dříve jsem měl hodiny třeba i dodělané v autě (nebylo běžnou výbavou většiny aut) a také jsem nosil kapesní hodinky.

Jan Franěk:
Jj, hodinky prstýnky řetízky, to všechno je elektrikáři co pracuje v blízkosti nebo přímo pod napětím zapovězeno. Manželka to celkem dlouho brala dost osobně  o:-)  (beach)

Jan Bocek:
Hodinky, prstýnky, řetízky, kovové spony na opascích .....to vše zakazovala ČSN 343100 při práci na elektrickém zařízení. To bylo běžkou kontrolní činnosti předáků a mistrů před zahájením práce.

Za 60 roků praxe jsem prošetřoval desítky vážných úrazů, mezi kterými byly i tyto příčiny.
Po 90tce nastaly problémy s přijímáním nových pracovníků do elektroúdržby. Měl jsem problémy s perzonalisty, ale i s rodiči, kteří nemohli pochopit jeden nepřekonatelný problém a to byl - piercing.
Po revoluci se to hodně rozšířilo a jen jsem nechápal, proč tomu neudělali přítrž již na odborném učilišti...nem ůže být zařazený jako provozní elektrikář.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Bocek  08.04.2026, 17:29

Po revoluci se to hodně rozšířilo a jen jsem nechápal, proč tomu neudělali přítrž již na odborném učilišti...nem ůže být zařazený jako provozní elektrikář.

Šifra mistra provozáka by zněla asi: "Závit nakrátko ...".  (norm)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana