Jak provést odbočku z CYKY 4Bx10 na 5CX6 na půdě ?
Georgis Fasulis:
Dovolím si polemizovat. Hlavní problém podle mne totiž není v jištění!
Není to sice košér, nemá se to, ale z hlediska jištění tím jističem 25A opravdu tu 6 spolehlivě odjistím. Jiná věc je, že se to nemá nebo že je to zakázano, nekamenujte mě, pokud to má ale doma, ví o tom, případně to v rozvaděči uvede, tak se zas tak moc nestane.
Mnohem závažnější je z hlediska bezpečnosti to rozdělení na soustavu TN-S! V místě rozdělení musí být PE totiž spolehlivě uzemněn, jinak hrozí zavlečení plného fázového napětí na kostru chráněných spotřebičů, tak jak to tu bylo již několikrát kdysi diskutováno.
Z tohoto důvodu doporučuji, nikoliv odbočku, ale samostatný 5 žilový přívod pro tu půdu hlavního stávajícího rozvaděče, kde předpokládám spolehlivé uzemnění PEN. A v tom případě mi podle výkonu možná bude stačit i 5x4mm2.
Daniel Veceřa:
Vidím, že to nebude tak jednoduché. Vytáhnu ten 5Cx6 z pomocného rozvaděče, který je ale asi o 10 m dál, a budu muset bourat. :'(
Dík za rady. (jednicka)
Jura Krikl:
Proč odjistit odbočení jiného průřezu? Třeba proto až se jednou dum prodá, přijde nový majitel, zvedne si hlavní jistič s tím že má 10ku do rozvaděče a ouha ona to není zcela pravda. PD samozřejmě neexistuje a malér je na světě. A zrovna na půdě:-(. S rozdělením na PE a N je to podobné. Když nechcete dodržovat normy, dodržujte aspoň pravidla a ty jsou uvedeny v normách:-)
Georgis Fasulis:
To Krikl: Všimněte si, že jsem psal, že to není úplně košér a že předpokládám, že to bude v rozvaděči uvedeno. :)
Rozmahel Vladimír:
Při navrhovaném řešení snížení průřezu přípojky na půdě může být tato část odjištěna až v podružném rozvaděči, pokud vyhoví nejištěná část na zkrat. A to si myslím že u tohoto případu asi ano. Stejné řešení umožňuje i Sichr.
473.1.1 Umístění jistících prvků proti přetížení
473.1.1.2 Prvek jistící vedení proti přetížením může být umístěn kdekoliv na trase tohoto vedení, jestliže část vedení mezi místem, kde dochází ke změně průřezu, druhu, způsobu uložení nebo složení a místem, kde je jistící prvek, nemá ani odbočku ani zásuvku a splňuje jednu z těchto dvou podmínek:
a) je chráněno před zkratovým proudem podle požadavků oddílu 434:
b) jeho délka nepřesahuje 3 m, je provedeno tak, aby nebezpečí zkratu bylo minimální a není umístěno v blízkosti hořlavých materiálů (viz článek 473.2.2.1).
Uzemnění bodu rozdělení je jistě správné, i když zatím není předepsáno konkrétní normou. Tahat však takový průřez někam na půdu je nešikovné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana