Jak udržovat PEN svorkovnice s hliníkovými vodiči?

<< < (4/4)

Milan Hudec:
Kdeže, NL do sebe sednou, ale nijak nepruží, klínový princip, které používají zabezpečí asi perfektně "nepovolitelnos t" při otřesech, ale furt zbývá vůle klín/klín.
Pérovky o kterých je řeč, se musí hlavně správně směrovat ve směru utahování, přičemž i při dosednutí pruží, fajnšmekři pak rozlišují podložky sekané a řezané.

Lázeňská Veverka:
Asi bylo vše řečeno. Za mě - čím méně se s Al vodiči hýbe, tím lépe. Přehnaná péče může být snadno kontraprodukti vní.

Pro zajímavost:
Kdysi jsem procházel dva paneláky. V cca třetině bytů měli nové rozvaděče i když kabeláž byla původní. Ve zbytku stávajících rozvodnic PL jsem nalezl množství pálících se svorek na jističích a různé pokusy udržet mrtvolu na živu.
Vlezu do druhého stejného paneláku, v naprosté většině bytů byly stávající PL a nikde se nic nepálilo, krásný stav, svorky jako nové.

Čím to?
Zřejmě už při vzniku zařízení v 1. paneláku musela nastat nějaká událost, která zasáhla všechny PL (možná do paneláku při výstavbě napršelo, špatné skladovaní PL ve vlhku...) a to nezvratně určilo vývoj stárnutí rozvodnic PL s postupným selháváním během desítek let.

Jiří Kantner:
Dalo by se napsat spoustu dalších drobných detailů které ovlivňují životnost spoje Al vodičů. Vše má svá specifika,  jiné utahování spojů s pro nalisované hliníkové oko, jiné na očko z Al vodiče malého průřezu. Souvisí to s tečením hliníku při mechanickém zatížení a chemických procesen na rozhraní dvou různých kovů.

Spoje dotahovat jen tam, kde se hřejí a nevrtat se v tom, co funguje dobře.
velké hliníkové šíny maji skvělý odvod tepla a proto jsou dlouhodobě stabilnější a povolování spojů vlivem střídání teplot není tak velké jako u spojů kde je slabý odvod tepla. A čím větší je dotyková plocha tím je menší přechodový odpor.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana