Jak udržovat PEN svorkovnice s hliníkovými vodiči?
Vojtěch Reiner:
Zákazník mě požádal o údržbu podružného rozvaděče většího RD. Asi 70% obvodů je původních, hliníkových, zbývající část (v podstatě primárně jádro jednoho podlaží) jsou třívodičově v mědi. Jedná se o větší plechový rozvaděč, s tím že zákazník by v následujících letech nechtěl bourat a osazovat nový rozvaděč (který by problém s AL stejně nevyřešil). Provedl jsem tedy výměnu jističů za nové a nyní řeším lištu PEN. Ta původní je (předpokládám) z hliníku a obsahuje několik šroubů s podložkami a maticemi z čelní strany. Kolem šroubu je vodič stočen a podložka jej tiskne k liště.
Můj dotaz ke zkušenějším kolegům zní: Má smysl tyto spoje nějak renovovat, nebo stačí pouze lehce dotáhnout? Napadly mě pouze dvě metody renovace:
A) Povolení a ošetření kontaktní vazelínou, navrácení původních šroubů a matic, dotažení
B) Výměna za DIN lištu s RSA svorkami, nové odizolování vodičů a aplikace kontaktní pasty
Co myslíte, má smysl do toho sahat, nebo výše uvedený postup nepřinese smysluplný užitek?
(poklona)
Miroslav Minařík:
Použití kontaktní vazelíny je asi všeobjímající doporučení. Ovšem zda vytrhat/ nevytrhat záleží na více faktorech. Když slyším PEN, AL, šroub ... tak už cítím nejistotu. Teď připravujeme článek o volbě kabelů napájení pro veřejného osvětlení a k rozhodnutí je tam hned několik úhlů pohledu. Ekonomika versus jistota.
Osobně mám víc, než 15 letou zkušenost s použitím klecových svorek Wago a kontaktní vazelíny. Toto řešení prodlužuje život rozvodům z roku 1973. Pro provozovatele potěšující zprava. Z vyššího technické principu prodlužování rozvodů bez ochranných prvků. A navíc, WAGO již ve svých závazných návodech zcela vypustilo možnost použití pro Al vodiče. Hliník se u nás drží stále jako Humpolce :-)
Jsem zvědavý co doporučí třeba guru Jan Bocek, který s přítelem hliníkem prožil celou svou profesní dráhu.
Milan Hudec:
Řádná šína je k nezaplacení, odvodem tepla krásně chrání spoje, hliník ový vodič si zachovává elasticitu/tj.pod podlozkou neztrácí pevnost.
Co lze doporučit, je montáž dalšího pásku pod šinu, ke kterému se vodiče přes izolaci přichytí (eliminace ulomení vodiče ve spoji).
Když si s tim člověk trochu pohraje, má pokoj na dalších mraky let.
Vojtěch Reiner:
U řadových svorek na DIN lištu řady Wago 2002, které jsou pružinové se hliník nezmiňuje. Jediné RSA svorky hliník s kontaktní pastou připouštějí. Ty ale nejsou pružinové a bylo by vhodné po čase zkontrolovat dotažení, proto nad nimi váhám. U té šíny by bylo teoreticky možné použít vějířové, nebo pružinové podložky (nad původní podložku) a zajistit tak samodotahování v čase.
Milan Hudec:
Při dnešních možnostech nákupu nerez šroubků (zní to neuvěřitelně, ale dříve to byla podpultovka), bych volil sestavu:
Hlava šroubu
Podložka, velkoplošnější
Vodič s očkem
Šina
Podložka
Pérovka
Matice pojistná
Pokud se pustíte do závitu v šině, pak:
Hlava šroubu
Pérovka
Podložka, velkoplošnější
Vodič s očkem
Šina
Matice pojistná
Důležitá je v obou připadech čistota kolem vrtaných otvorů bez otřepů, správně směrovat podložky- dnešní jsou ražené a mají rub a líc a cit při utahování, nesmíte překonat mez pevnosti/tečení Al vodiče.
Na nějaké řadovky a pod zapomeňte, máte k dispozici max.chlazení, proč ho nevyužít.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana