Jsou revize vydané "zrušeným" technikem platné?
Jiří_Hrubý:
Řidičák získaný podvodem, je platný, dokud se nezjistí, že byl podvodem získán. Následuje stíhání těch, kteří se účastnili onoho speciálního kurzu a zkoumá se, zda klient autoškoly v tom podvodu jel dobrovolně, za účelem vlastního prospěchu.
Tak či tak řidičák se zneplatní.
Přivezu auto na STK. Zjistí se nesouměrný brzdy. Za litr to projde bez závad. Jsem spolupachatel a pokud cestou z STK způsobím bouračku, protože mě to stáhne při brzdění do protisměru, mám to za obecný ohrožení i s tím podmáznutým technikem.
V případě, že dám auto do servisu s tím, že chci údržbu a technickou a ta proběhne výše popsaným způsobem, jsem obětí podvodu já a odpovědnost padá na servis a STK. Samozřejmě jen v případě, že budu mít zakázkový list a fakturu.
Úplně stějně to vídím v případě revizí s pochybně získaným oprávněním a v případě vědomého a záměrného vyhledávání někoho, komu na nějakém tom podpisu a razítku nesejde.
Lázeňská Veverka:
Správní řízení
§99
(1) Účinky rozhodnutí v přezkumném řízení mohou nastat zpětně od právní moci nebo předběžné vykonatelnosti přezkoumávanéh o rozhodnutí anebo od právní moci nebo předběžné vykonatelnosti rozhodnutí v přezkumném řízení.
Obě varianty odebrání osvědčení (neplatné revize od vydání / neplatné revize od odebrání) jsou tedy možné, technicky je pravděpodobněj ší to "nastat zpětně".
Ale. Rozhodovat bude TIČR. Odhaduji že kromě faktů se bude brát zřetel i na následný chaos a ztráta důvěry v revize, revizní techniky, TIČR... pokud se zneplatní revize již od vydání osvědčení. Prostě záleží na tom, jak daleko se TIČR odváží zajít, nebo zda bude chtít uklidnit situaci mírným zametením pod koberec: nebojte již vydané revize vám platí.
Co se provozovatelů týká, případný soud (kolem již konkrétního průšvihu na zařízení) by se zajímal, zda provozovatel postupoval s náležitou péčí. To znamená že má "auditovatelnou stopu" o své činnosti například:
ověřil že revizní technik je uvedený v seznamu revizních technikůověřil že revizní technik má vhodný rozsah osvědčení/oprávnění pro revizi zařízenímá řád prohlídek údržby a revizí a prokazatelně ho plnířádně odstraňuje zjištěné revizní závady
Pokud něco z výše uvedeného provozovatel nemá, nemá kopii osvědčení/oprávnění od RT a v ruce má jen zneplatněnou revizní zprávu tak to jeho pozici zhorší. Pokud se jedná i mimořádně citlivé zařízení, může si provozovatel určit, že třeba každý rok kontroluje, zda je s jeho revizním technikem vše v pořádku.
Jiří Kantner:
S tou retroaktivitou se musí nakládat opatrně. Subjektům které by tím byly dotčeny může vzniknout nemalá škoda a nedej bože kdyby na základě zpětně zneplatněné rvizní zprávy došlo k následnému zneplatnění dalších dokumentů - třeba kolaudačního rozhodnutí. Takový účastník řízení co konal bona fide se určitě začne domáhat ušlého zisku a bude hledat čí odpovědnost to byla a kdo ten cirkus zaplatí.
Je to tak trochu absurdistán, z mého pohledu by mělo stačit, že podvedený jednal v dobré víře a ne že musí dokazovat, že dotyčného RT dokonale prolustroval než mu svěřil zakázku. Tohle už je za mě signál, že nemůžu státem pověřené instituci věřit ani nos mezi očima. Ale to už není o elektrice ale o lidech a politice... (mimo)
František Šohajda:
Citace
Subjektům které by tím byly dotčeny může vzniknout nemalá škoda a nedej bože kdyby na základě zpětně zneplatněné rvizní zprávy došlo k následnému zneplatnění dalších dokumentů - třeba kolaudačního rozhodnutí.
No nevím, u nás při kolaudaci nového RD poslední dobou nechce SÚ ani výchozí revizi elektriky a už vůbec hromosvodu? A kolaudace je bez závad-vydáno kladné kolaudační rozhodnutí!! (dance) (poklona)
Ne tak aby někdo sledoval, zda RZ má platný papír na revize ?
Jiří Kantner:
To je zajímavý fenomén... Asi snižování byrokracie, nebo lenost nebo nedůvěra v instituce které vydavaji revizni zprávy
Nebo také neklamná známka, že státní správa nefunguje a možná tenhle stav přináší méně problémů. Kdo ví ... (poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana