Kolik napočítáme důvodů proč nevěřit rychlovarným konvicím?

<< < (2/4) > >>

Pavel Horský:
Já snad ještě neviděl rychlovarku, která by nevypínala a i přesto jsem na hranici mrtvice, když vidím stát konvici v základně. Už jsem naučil poměrně dost lidí konvici ze základny sundávat. Pravda, bylo to vždy po odvyprávění několika katastrofickýc h zážitků, které vždy spolehlivě zaberou. Není lepšího učitele, než je lidský strach. Ostatně, na principu vyvolání panického strachu velice dobře fungují i někteří vyhlášení výrobci materiálů našeho oboru, že  (dance)

Už jsem ale viděl poměrně dost nafouknutých mobilních telefonů a nebo powerbank. To považuji za daleko větší nebezpečí. Dnes má telefon 90% naší populace. Lidé je nechávají položené vedle sebe na posteli, na nočním stolku, strčí ho do šuplete...a co se asi děje ve spánku s našimi čichovými vjemy? Nic, když spíme, necítíme. Od nafouknutí baterky mobilu už je jen miniaturní krůček k jeho zahoření. A neštěstí je hotové.

Jiří Schwarz:
Rychlovarná konvice má zpravidla 2 termostatické prvky.
Jeden je mechanicky spojen s vypínačem, druhý (nouzový) vypíná při vyšší teplotě ale jen přeruší okruh, nemá mechanickou vazbu na vypínač

Už jsem se setkal s konvicí, kde vypínal dříve ten "nouzový",  takže podle majitelky se "...konvice sama zapínala..." Jasně, teplota klesla, spínač sepnul a za chviličku to opět vařilo...

Martin Kurka:
Citace: Jiří Schwarz  23.02.2026, 18:42

druhý (nouzový) vypíná při vyšší teplotě ale jen přeruší okruh, nemá mechanickou vazbu na vypínač

Bývávalo, Dnes většinou působí havarijní spencerova membrána na ten samý vypínací mechanismus. A u konvic s patní zapínací pákou stačí utěrka položená na patní zapínací páku konvice a ta nikdy nevypne...

Také bývávalo, že při zdvižení konvice ze základny vyhodil kontrolní kolíček napájení dříve, než se patním kontaktem natáhnul oblouk. Loni jsem hledal hodně dlouho konvici, než jsem našel Boschku, která to ještě umí.

Kromě absence sítka či netěsnosti víka bývá na horách problematická i velká tolerance na termostatu pevně nastavené teploty. Nad 500m nad mořem občas některé konvice nevypnou, páry je nedostatek a je nedostatečné teploty.

Petr Matuška:
Jako revizní technik EZ co měří i spotřebiče mám na rychlovarné konvice pifku a vždycky ověřuji vypnutí. Ale spíš je problém s přechodovým odporem mezi podstavcem a konvicí.  Nadto důrazně doporučuji provozovateli, aby pod konvicí měl dost velkou nespalnou podložku. Třeba i jen kus cetris desky. Lepší než riskovat požár. Dobré řešení by byla zásuvka s vypínačem, jaké jsou běžné ve Velké Británii a to zvlášť, kdyby se uživatelé naučili vypínat hned po "zavrknutí" vody.

Martin Procházka, Slaný:
Citace: Martin Kurka  23.02.2026, 19:33

Bývávalo, Dnes většinou působí havarijní spencerova membrána na ten samý vypínací mechanismus. A u konvic s patní zapínací pákou stačí utěrka položená na patní zapínací páku konvice a ta nikdy nevypne...

Bohužel spotřebiče jsou dnes spíše od slova spotřební, než spotřebovávat.  (zle)
Pamatuji si, jak jsem cca 15 let zpátky rozebíral rychlovarku - havarijní termostat byl udělán mechanicky tak, že způsobil vysunutí západky u kontaktu, takže k jeho opětovnému sepnutí bylo třeba konvici fyzicky zvednout ze základny a znovu ji tam posadit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana