Kolik napočítáme důvodů proč nevěřit rychlovarným konvicím?
Jan Yossarian:
Sestra mi postaví vodu na čaj a běhá po bytě. Po chvíli koukám, že voda v rychlovarce vaří nějak dlouho a nevypíná se. Ptám se zda to dělá často. Odpověď byla, že je to normální, tedy to za normální u tohoto levného typu považovala.
Za nějakou dobu sedím u klienta a zase koukám na rychlovarku jak nevypíná. Je nová, budou ji na Alze reklamovat. Reklamace proběhla prý velice rychle a nová konvice vypíná. Mno ...
Včera na provoze uklízeli a všiml jsem si doslova roztavené rychlovarky která byla v bedně navyhození. Prý jednoho krásného dne přestala vypínat.
Po takových spontánně nabytých informacích jsou mi nějaké vyražené značky CE, Made in, a podobné absurdnosti úplně ukradené. Rychlovarku považuji za nebezpečí číslo jedna. Jistič, proudový chránič, AFDD všechno neúčinné.
Jediná rada co dávám svému okolí je, rychlovarku používat pouze v přítomnosti obsluhy, tedy doku je v provozu neodcházet. A po použití výtahnout vidlici ze zásuvky.
Když mi soused řekl ať to nepřeháním, pak se ptám zde, zda je pouze moje nedůvěra?
M S:
Po dovareni kanvicu odkladam mimo zakladne. Je jednoduche ju nechtiac pri manipulaci zapnut. Ked je prazdna, mal by zafungovat bezpecnostny termostat.
Zatial som nemal v rukach nevypinajucu kanvicu, skor kusy, ktore zle dovierali veko a tym padom sa nevedeli dostatocne natlakovat a vypnut.
Milan Hudec:
Běžně používám řešení, kdy má konvice "určenou zásuvku", do které ovladačem přes relátko přivedu Voltiky na nastavených pár minut.
Několik konvic jsem měl rozpitvaných, a onen plíšíček se ani termostatem nedá nazvat, a bylo jedno jestli se jednalo o levný či značkový výrobek.
Pokud jsem správně vyhodnotil poruchové situace, tak termostat odchází v úměře naplněnosti konvic, ona ta ryska na těle konvice není jen o přebublání vody z konvice, ale také o době po kterou půjde kontaktem proud.
Jan Kelbich:
Citace: Milan Hudec 20.02.2026, 16:23
Běžně používám řešení, kdy má konvice "určenou zásuvku", do které ovladačem přes relátko přivedu Voltiky na nastavených pár minut.
Tohle je dobrý nápad. Měli jsme to tak v jednom podniku v Brně. Rychlovarky byly připojené přes časový spínač na 15 minut. Myslím, že není od věci celé to dát ještě přes 2-pólový spínač 16 A.
Jiří Kantner:
Na vině není vždy jen termostat. Termostat je aktivován teplem z páry která se k němu má dostat. u většiny rychlovarných konvic k tomu slouží otvor někde pod víkem onvice odkud pára proniká k termostatu. Ale aby tam pára byla nucena proniknout, musí mít v ceste jemné sítko v nalévací hubici, na kterém kdzž pára zkondenzuje tak se stane pro páru neprostupným. A tady začíná problém, protože sítko je tam vloženo tak, že časem má tendenci vypadnout, případně ho odstraní uživatel, Aby přes něj voda lépe tekla. Sítko zanesené vodním kamenem docela dobře vzdoruje odvápnění, protože samotná pára moc kyseliny neobsahuje a neyčistí se.....
Za mlada jsem viděl desku stolu z dřevotřísky, kterou propálil ruský ponorný vařič poté, co se vyvařila voda a praskla skleněná konvice. topná spirála musela být z extra silného materiálu, protože vzdorovala vysoké teplotě asi hodně dlouho. Naštěstí nic hořet nezačalo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana