Kolik napočítáme důvodů proč nevěřit rychlovarným konvicím?
Martin Kluvánek:
Pred RK mám rešpekt. Kupujem len také ktoré majú vypínač vo forme páčky v spodnej časti. Keď ju zdvihneš zo stojánku tak sa SAMA vypne bez ohľadu na parnú poistku alebo užívateľa. V konektore je malá tyčka ktorá musí byť zamačnutá (=položené v sokli) aby šla zapnúť rukou tá páčka. (teda pokiaľ sa nenájde jemná nežná rúčka ktorá páčku presvedčí aj inak)...
Takže 3ité istenie.
Plus: NIKDY nepokladať konvicu s otvoreným víkom.
Podľa našich hasičov zo školenia je RK najčastejšia príčina požiarov v domácnostiach.(odkedy nepoužívame ponorky alebo žiletky)
Jan Franěk:
Citace: Petr Matuška 26.02.2026, 18:18
Jako revizní technik EZ co měří i spotřebiče mám na rychlovarné konvice pifku a vždycky ověřuji vypnutí. Ale spíš je problém s přechodovým odporem mezi podstavcem a konvicí. Nadto důrazně doporučuji provozovateli, aby pod konvicí měl dost velkou nespalnou podložku. Třeba i jen kus cetris desky. Lepší než riskovat požár. Dobré řešení by byla zásuvka s vypínačem, jaké jsou běžné ve Velké Británii a to zvlášť, kdyby se uživatelé naučili vypínat hned po "zavrknutí" vody.
Několikrát jsem dělal do kancelářských kuchyněk zásuvky spínané tlačítkem, nebo mechanickými hodinkami. Prostě se zásuvka po nastaveném čase vypnula. Celkem praktické právě z těchto důvodů
Jan Bocek:
Malé ranní nedělní zamyšlení "nad vírou věřit".
A Pohled uživatele
B Pohled RT
A Včera jsem byl u sousedky na kafé. Voda v konvici začala vařit, tak ji vypínám. Natož sousedka protestuje, že to vypne samo......nikd o nečte Návody na použití
B Zrevidoval jsem v životě nějakou tisícovku RK. Vyřadil jsem jednu s tisícovky....
RK je spotřební zboží a dobrá konvice při každodenním používání vydrží 3-5 roků
Na dílně kde je 5 osob vydrží obvykle jeden rok
Zadal jsem AI otázku, co kontrolujeme ( revidujeme) u RK, jen pro opakování
Revize elektrických konvic (a jiných přenosných spotřebičů) je odborná kontrola prováděná revizním technikem dle normy ČSN 33 1600 ed. 2 .
Jejím cílem je ověřit bezpečnost a předejít úrazům elektrickým proudem nebo požárům.
Revize se skládá ze tří hlavních částí:
Vizuální kontrola (prohlídka):
Přívodní šňůra a vidlice: Technik kontroluje, zda není poškozená izolace, zlomená šňůra nebo poškozená zástrčka.
Tělo konvice a podstavec: Kontrola prasklin, poškození plastů či kovových částí, kterých by se mohl uživatel dotknout.
Kontakty: Prověřuje se stav kontaktů v podstavci i na konvici (opálení, koroze).
Značení: Kontrola přítomnosti štítku s technickými údaji.
Měření (elektrické zkoušky):
Ochranný vodič (je-li přítomen): Měří se spojitost ochranného vodiče (u spotřebičů třídy I).
Izolační odpor: Měří se přístrojem (např. REVEX), zda je izolace mezi živými částmi a povrchem dostatečná.
Proud tekoucí ochranným vodičem (unikající proud): Kontrola, zda nedochází k probíjení do kostry (zejména u nerezových konvic).
Funkční zkouška:
Konvice se zapojí do sítě a vyzkouší se, zda funguje vypínač, zda konvice hřeje a zda se po uvaření vody sama vypne.
Co je výsledkem?
Po provedení revize technik vystaví revizní zprávu (nebo protokol o kontrole), kde je uvedeno, zda je konvice schopna bezpečného provozu či nikoliv. Spotřebič je následně označen štítkem s datem revize.
Poznámka: Revize elektrických spotřebičů jsou povinné především na pracovištích a v komerčních prostorech (podle četnosti používání často každých 3-6 měsíců u volně používaných konvic).
Zdeněk Mazač:
A v komerčních prostorách se smí používat konvice, které to mají napsáno v návodu
Jan Kelbich:
Citace: Petr Matuška 26.02.2026, 18:18
Dobré řešení by byla zásuvka s vypínačem, jaké jsou běžné ve Velké Británii a to zvlášť, kdyby se uživatelé naučili vypínat hned po "zavrknutí" vody.
Jak už jsem psal, ještě je dobré to doplnit časovým spínačem, např. na 15 min.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana