Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak správně předjistit strojní zařízení/rozvaděč?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jak správně předjistit strojní zařízení/rozvaděč?  (Přečteno 250 krát)
Halfordek
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: Včera v 16:16 »

Když projektuju strojní zařízení, přesněji jeho rozvaděč, dávám za otočný vypínač hlavní jistič, který je napočítaný na hlavní průřezy a silové komponenty v rozvaděči, řekněme 63A.

Když pak strojní zařízení instaluju u zákazníka, řešíme často předjištění, kde mám dvě volby:
A) Dát o řád vyšší - 80A a říct si zbytečn o větší průřez
B) Dát stejný jako nominální v rozvaděči - 63A a riskovat, že revizák mě osočí z nedodržení
normy - selektivita jištění.
C) U malých rozvaděčů vyhodit jistič u mě?

Co je správně?

U 400V/16A mě už párkrát chytali na selektivitě, ale u 400A rozvaděče si to zase rozmysleli, že vyšší není třeba. Samozřejmě, protože předjištění platil koncový zákazník  tanecek

Za jiných okolností ybch mohl selektivitu řešit charakteristik ou jističe, ale v průmyslu mám stejně skoro vždycky C nebo D.

* predjisteni ask.png (41.27 KB, 851x943 - prohlédnuto 30 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #1 kdy: Včera v 17:09 »

Dosáhnout funkční selektivity na nízkých impedancich, znamená jít na dvojnásobek a stejně není jistota, že na mezifázovém zkratu to zafunguje.
Prakticky se dá dosáhnout selektivního odpojení spíše s použitím pojistek v napájecím rozvaděči. Přetížení kabelu řeší jistič za vypínačem v rozvaděči, zkraty v trase zvládnou pojistky.

Čas od času se mi dostane do rukou projekt se šílenými průřezy a malým odběrem na konci. Investor bývá rozčarován, jejich elektrikáři zoufalí, protože naposledy konkrétně CYKY 4x95 jednak nemohli sehnat a druhak nechápali, jak ho do pole vůbec procpou a hlavně požadavek 125A na začátku a o 50 metrů dál 50A jistič na vstupu rozvaděče pro 2 čerpadla po 3kW a 2kW topení.
Projektant byl neoblomný, sichr to tak spočítal, musí to tak být.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #2 kdy: Včera v 17:35 »

Citace
Dosáhnout funkční selektivity na nízkých impedancich, znamená jít na dvojnásobek a stejně není jistota, že na mezifázovém zkratu to zafunguje.

Ono někdy to mají v technickém popisu co chtějí.
Třeba jsem zajišťoval kabel k MR (magnetická rezonance) a bylo to cca 350m od trafostanice, a na konci musela být imedance pod 0,1 Ohm (už to nevím přesně?možná jedna desetina více) tak se tam dával kabel CYKY 150mm dle projektu co spočítal projektant.(Cena také bomba)
Příkon MR nebyl až tak velký...
Montážní firma to tahala různě pod budovami a měli z toho ruky až na zem.Těžký kabel jako horm!

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #3 kdy: Včera v 17:54 »

U toho magnetu si to dokážu vnitřně zdůvodnit, třeba nežádoucím poklesem napětí a flikrem, ale trochu mi vadí odpovědi “protože sichr to tak spočítal” bez ohledu na další návaznosti. Stejně tak chorobná snaha honit selektivitu i tam, kde to běžnými prostředky nelze a tvářit se bohorovně, když bude předřazen o stupeň vyšší jistič.
Lázeňská Veverka
Neverifikovaný uživatel @5

« Odpověď #4 kdy: Včera v 18:05 »

Správně je:
D) Žádnou selektivitu nepotřebujete řešit.

Selektivita jištění znamená, že v případě poruchy v daném obvodu dojde k odpojení daného obvodu a žádného jiného.
Pokud máte stroj s hlavním jističem č.1, který má svůj přívod s vlastním jističem č.2, tak oba jističe mohou být stejné a je jedno, zda při poruše vypadne jeden, druhý, nebo oba Úsměv

Ale:
Pokud má zdrojový rozvaděč předřazené jištění pro několik obvodů včetně toho Vašeho, tak z hlediska selektivity vás zajímá až toto předřazené jištění.

Speciální pravidla pro jištění také může určit provozovatel z nějakých svých vnitřních provozních důvodů a nebo výrobce stroje. Pokud má stroj nějakou speciální funkci, kterou potřebujete funkční i při výpadku hl. jist. stroje. tak asi tu selektivitu budete potřebovat i pro jističe č.1 a č.2.
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.025 sekund, 21 dotazů.