Vyplatí se mi maturita?
Jan Bocek:
Citace: Martin Kurka 15.02.2026, 23:43
Dává to i smysl, aby člověk s bohatou praxí na závěr profesního života uměl a de iure směl předat zkušenosti. V elektrice jako projektant, revizní technik, auditor, soudní znalec, mistr odborného výcviku, prodejce elektrotechnic kého materiálu, zkušební technik elektrovýrobků ...
Spousta těchto profesí maturitu vyžaduje (zejména ve státní správě a velkých firmách), nebo je s maturitou za lepší peníze nebo je s maturitou lepší šance dobré zaměstnání v konkurenci uchazečů získat.
A mimochodem, technické vzdělání s maturitou vyžaduje umět středoškolskou matematiku a fyziku. Svět se rychle mění, ale středoškolská matematika zůstává a fyzikální zákony též. Když budete umět počítat, těžko vás někdo finančně oblbne jistotou desetinásobku, úžasnou možností půjčky s úrokem 5% na měsíc či nemysly popírajícími zákon zachování energie a peněz a podobnými úskoky, které si dnes spousta lidí neumí spočítat či odvodit. A proto jim to vykukové vždy pěkně spočítají za ně.
Byt vám může vyhořet, jmění vám může někdo ukrást, nebo znárodnit, ale vzdělání a vědění vám vezme až smrt.
Dobře položená otázka.
Před 70 léty, kdy jsem se vyučil elektromonteré m pro průmyslová zařízení jsem si tuto otázku neklad zdá se to vyplatí. To ukázal teprve život. Ze sociálních důvodu jsem nemohl navštěvovat denní studium a tak jsem přešel na večerní průmyslovou školu. Do elektriky jsem se zamiloval a stala se mým celoživotním koníčkem. Otevře vám to technický obzor....měl jsem to štěstí, že jsem hned po vyučení mohl pracovat v oblasti regulovaných pohonů, kterých bylo na velké válcovně plechů a profilů velké množství. Pět roku večerní průmyslovky a přitom jsem pracoval v servisu 24/7.
A tak jsem postupně prošel mnohými technickými funkcemi od projekce až po zkušebního technika velkých strojů.
Jan Bocek:
pokračování:
Pokud máte tu možnost absolvování průmyslové školy, prověřte si jejich reference a vyberte si etablovanou školu. A k tomu si naservirujte 2 x týdně jazykovou školu. Platí, že jen do 25 let se naučíte perfektně cizí jazyk. Udělal jsem životní chybu. Ve 30 létech jsem se přihlásil na jazykovku a ve 40 létech na vysokou školu. Všechno pozdě, ale (poklona) i za to. Vyučil jsem se a získal obrovskou praxi v silnoproudu, ale potřeboval jsem nástavbu v oblasti MaR, automatizace, výpočetní techniky a výpočetní techniky. A extra studium sdělovací přenosové a vysoko frekvenční techniky.
Je otázkou, zdá po vyučení chcete být jen u kabely, anebo dělat partáka. Parťák ale musí umět a vědět víc než ti pod ním. Škola vás naučí moudrosti a počátek moudrosti je v úctě před každým člověkem a přísloví říká, že cvičením ( v té moudrosti) pohrdají (jen) blázni. Každá škola vás naučí (měla by) více rozlišovat co je dobré a co je špatné. Již ta úžasná středoškolská matematika mne naučila milovat šachy. A nejen hry, ale praktické uplatněni v v životě a nenechat se oblbovat "novodobými" veřejně přístupnými podvody jak je uvedeno výše.
Prostě GL - mnoho štěstí a zhodnotíte to za 40-60 roků
Jan Bocek:
Ještě P.S.
Je rozdíl ve škole učebního oboru s maturitou a opravdovou "průmyslovou školou" elektro s tradici a se stálou vysokou úrovni. Oba typy školy poskytuji maturitní vysvědčení, ale znalosti jsou rozdílné. Učil jsem na odborné škole ( ne průmyslovce) předmět Elektrická měření jako externista celkem 35 roků. Začal jsem učit po maturitě v 25 létech a hodně mi to v oboru pomohlo. A proto to mohu také posuzovat. Na příklad na průmyslovce ve III. ročníku jsme odmaturovali z češtiny a IV a V. ročník se věnoval výhradně elektro předmětům. Na odborné škole s maturitou je těch elektro předmětu a hodin žálostně málo.
Jiří_Hrubý:
Pořád tu vídím trochu problém s tím, vybrat si opravdu dobrou školu. Diktát doby zní, kdo nemá minimálně maturitu, není nic. Školství se této poptávce muselo přizpůsobit a maturitu má i ten, kdo by se 20 let zpátky ani nevyučil. Vídím to v přímém přenosu o čem je druhý a třetí ročník a je tam zkrátka znát velká devalvace na odborných předmětech, zato literatura, na té se bazíruje...
Dalším předpokladem je, jestli na to má člověk buňky. Znám spoustu šikovných řemeslníků, kteří mají mozek nastaven na manuální zručnost a prostorovou představivost, ale vzorečky a poučky se jim tam neudrží. Pro takového člověka je další studium akorát trápení, protože i když ten papír vydřou, nikam je to profesně neposune, jen jim to sebere čas.
Jan Bocek:
Citace: Jiří_Hrubý 16.02.2026, 12:54
Pořád tu vídím trochu problém s tím, vybrat si opravdu dobrou školu. Diktát doby ....
Zase mne jen napadá trojfázový přístup k problematice ( když již vím, že se studium v mládí vyplatí):
I. F sběr informací o školách tohoto typu
II.F třídění informací, referencí porovnávání, analýza rizik, zaměření
II.F vyberu si školu, třeba i vzdálenou, ale kvalitní
Dříve denní průmyslovka byla na 4 roky, večerní na 5 roků (2 roky nižší a 3 roky vyšší PŠ)
Jeden z vnuků šel studovat střední školu do Lipska, druhý šel studovat VŠ do Kalifornie.
Problémy měli s II.F a výběrem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana